Ciklon Hudhud pustoši po vzhodni obali Indije

Divjanje narave je že zahtevalo najmanj pet smrtnih žrtev, povzročilo pa je tudi gmotno škodo.

Objavljeno
12. oktober 2014 12.28
INDIA-WEATHER-CYCLONE
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

New Delhi − Vzhodno obalo Indije je danes dosegel silovit ciklon Hudhud z močnim deževjem in vetrom, ki piha s hitrostjo do 195 kilometrov na uro. Divjanje narave, ki je rušilo drevje in podiralo domove, je že zahtevalo najmanj pet smrtnih žrtev, povzročilo pa je tudi gmotno škodo, poroča tiskovna agencija AFP.

Ciklon je svojo rušilno moč že znesel nad pristaniškim mestom Visakhapatnam, ki je z dvema milijonoma prebivalcev tretje največje mesto na vzhodni obali Indije. Po ulicah je raztreseno drevje, steklo in ruševine, telekomunikacijske povezave so marsikje prekinjene, pristanišče in letališče sta zaprta, vlaki pa ne vozijo. Z obalnih območij zveznih držav Andhra Pradesh in Orissa so po poročanju agencije AP še pred prihodom ciklona evakuirali najmanj 400.000 ljudi.

Ciklon bo po pričakovanjih še nekaj ur divjal po 200 do 300-kilometrskem obalnem pasu, kjer bi lahko po mnenju strokovnjakov povzročil pravo uničenje. Meteorologi so namreč napovedali do dva metra visoke poplavne valove, ki bi lahko poplavili nižje ležeče predele obalnih mest, pa tudi še bolj silovit veter s hitrostjo do 212 kilometrov na uro, ki lahko povzroči katastrofalno škodo. Ciklon se bo zatem pomaknil proti notranjosti, veter pa bo po pričakovanjih do ponedeljka popoldne oslabil na 60 kilometrov na uro.

Cikloni so v Bengalskem zalivu v tem letnem času pogosti. Nemalokrat povzročijo škodo na poljskih pridelkih in poslopjih, telekomunikacijskih povezavah in električni napeljavi. Oblasti zaradi njih pogosto odredijo evakuacijo obalnih in ostalih ogroženih območij, vseeno pa nemalokrat zahtevajo smrtne žrtve. Eden najhujših ciklonov je prav to območje prizadel leta 1999, v njem pa je umrlo med 10.000 ljudi.

Japonsko dosegel tajfun

Japonsko je medtem dosegel tajfun Vongfong z vetrom, ki piha s hitrostjo do 180 kilometrov na uro. Tajfun je svojo jezo najprej stresel nad otokom Okinava, zdaj pa se pomika proti otoku Kjušu, kjer so oblasti odredile evakuacijo za 150.000 ljudi. Po prvih podatkih je bilo v divjanja ciklona že poškodovanih 35 ljudi.