Comey: Trump me je odstavil zaradi Rusije

Odstavljeni direktor FBI je razkril svoj zapis pogovora s Trumpom.

Objavljeno
08. junij 2017 22.35
USA-TRUMP/RUSSIA
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York

New York – Težko pričakovano pričanje odpuščenega direktorja FBI Jamesa Comeyja ni prineslo eksplozivnih razkritij. Podporniki Donalda Trumpa niso dobili prepričljivega razloga, da bi zapustili predsednika, njegovi nasprotniki so še bolj prepričani, da ne sodi v Belo hišo. Toda triurno zaslišanje je še bolj omajalo načeto podobo predsednika.

Comey je Trumpa in člane njegove vlade že v uvodnih minutah obtožil laganja, ko so trdili, da je zvezna policija slabo vodena in da njeni uslužbenci ne zaupajo vodstvu. Bela hiša je sicer odvrnila, da Trump ni lažnivec, že pred tem je zanikala, da bi predsednik šefu zvezne policije ukazal, naj ustavi preiskavo proti Michaleu Flynnu, nekdanjemu svetovalcu predsednika za nacionalno varnost, zaradi njegovih stikov z ruskimi uradniki.

Comey je zatrdil, da je Trumpove besede razumel kot poseganje predsednika v neodvisno preiskavo, ter znova poudaril, da je ruska vlada sprožila tehnološko in obveščevalno dodelan napad na ameriške volitve. Hkrati je posredno izzval Trumpa, naj objavi morebitne posnetke njunega pogovora.

Predsednik je ves čas zahteval od njega, naj javno pove, da on ni del te tako imenovane ruske preiskave, a tega ni hotel storiti, saj bi se kasneje morda pokazalo, da bi bilo treba razširiti preiskavo tudi nanj. Hkrati je poudaril, da »verjamem predsednikovim besedam in vem, da sem bil odpuščen zaradi načina vodenja preiskave, saj naj bi jo občutil kot pritisk nanj in to ga je jezilo«.

Republikanci so se včeraj trudili pokazati, da je vse to morda bila je neprimerna, a predvsem neškodljiva prošnja, naj bodo popustljivi do Flynna. Paul Ryan, republikanski vodja spodnjega doma, je dejal, da je Trump »nov pri vladanju in se še uči celotnega procesa« ter ni povsem razumel neodvisnosti FBI od Bele hiše. »Če bi bili surovost, grobost in obnašanje kot slon med porcelanom zločini, bi Trumpa obsodili na smrt. A ga niso,« je dejal republikanski senator Lindsey Graham. Toda Comey je dejal, da je med enim od pogovorov Trump vse razen njega poslal iz Ovalne pisarne, nato pa naj bi mu s tonom, ki ga je razumel kot ukaz, izrazil »upanje«, da bo popustljiv do Flynna.

Pritisk na pravosodje

Še vedno smo daleč od dokaza, da je Trump »poskušal vplivati, ovirati ali se trudil vplivati ali ovirati preiskavo«, kot je kaznivo dejanje opisano v zakonodaji, pri čemer je dokazovanje takšnih namenov zelo težavno, so opozorili pravniki. Toda predsednik ZDA je v prizadevanju, da bi »razpršil oblak« preiskave o morebitnih povezavah med njegovo kampanjo in ruskim vmešavanjem v volitve, stopil na spolzka pravna tla in v najboljšem primeru še bolj otežil delo vlade, ki se namesto z vodenjem države otepa z velikim škandalom. Comey se je vzdržal mnenja, ali je predsednik poskušal posegati v preiskavo, zato pa je njegove besede označil za »vznemirljive in skrb zbujajoče«.

Zaradi tega je pisal zapisnike o njunih pogovorih, te pokazal ozkemu krogu na vrhu FBI, pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa prosil, naj prepreči Trumpu nove pogovore z njim na štiri oči, ministrovemu namestniku Rodu Rosensteinu, ki je usmerjal rusko preiskavo, pa izrazil svoje skrbi zaradi Trumpovega vedenja. Oba sta kasneje sodelovala v legalnih manevrih za njegovo odpustitev, kar zdaj sproža vprašanja o njunem ravnanju.

Ob lažeh, ki so na račun Comeyja in FBI prihajale iz Bele hiše, je kasneje poskrbel, da je njegov prijatelj, newyorški profesor prava Daniel Richman, predal zapiske novinarjem, saj je hotel povečati pritisk, naj pravosodno ministrstvo imenuje posebnega preiskovalca. To se je tudi zgodilo, ko je Rosenstein predal preiskavo Robertu Muellerju, nekdanjemu direktorju FBI.

Oblegani Trump

Razkritje zapisnika je danes sprožilo obtožbe Trumpovega osebnega odvetnika Marca Kasowitza, da je Comey brez dovoljenja razkril zaupne pogovore s predsednikom. Temu bodo v prihodnjih dneh na desnici brez dvoma sledile obtožbe, da je nekdanji direktor zvezne policije še eden od javnih uslužbencev, ki s puščanjem informacij v medije namerno ogrožajo delo vlade. Toda resnično kaže, da je Comey politično veliko bolj preračunljiv, kot se poskuša predstaviti, predvsem pa, da je veliko boljši analitik od Trumpa in vseh njegovih svetovalcev. »Comey igra tridimenzionalni šah, Trump pa komaj damo,« so ugotavljali ameriški politični komentatorji.

Predsednik je včeraj vse presenetil z zadržanostjo, njegov račun na twitterju je do konca redakcije molčal, čez Comeyja je zabavljal le Trumpov sin Donald mlajši. Zato pa je predsednik v govoru opozoril podpornike, da »nas oblegajo ... toda iz boja bomo prišli še večji in boljši in močnejši kot prej«.