Dan Afrike: Naslednje partnerstvo bo moralo biti enakovredno

Usmeriti se je treba v doseganje rezultatov, v nasprotnem primeru sodelovanje ne bo štelo nič.

Objavljeno
19. maj 2017 00.01
Mednarodna konfrenca Dan Afrike. Odprtje konference z uvodnim nagovorom zunanjega ministra Karla Erjavca.
Jure Kosec
Jure Kosec
Brdo pri Kranju – Krepitev odnosov z Afriko je v zadnjih letih ena od prednostnih nalog Evropske unije, je bilo slišati prvi dan mednarodne konference Dan Afrike, ki jo organizira slovensko ministrstvo za zunanje zadeve. Medtem ko je fokus EU usmerjen predvsem v področje miru in varnosti, predstavniki afriških institucij poudarjajo, da partnerstvo med celinama ni izpolnilo pričakovanj in da bi moralo ciljati višje.

»Naše partnerstvo bi lahko v desetih letih doseglo več,« je med omizjem na temo skupnih izzivov dejal veleposlanik in predstavnik Afriške unije (AU) pri EU Ajay K. Bramdeo. »Energije včasih ne usmerjamo v pravo smer. Tako zelo se ukvarjamo z mirom in varnostjo, da pozabimo na razvoj.« Razvoj je po njegovem ključen za preprečevanje konfliktov, ki vodijo v revščino, pomanjkanje in nestabilnost. Evropa in Afrika imata na tem področju skupni interes, saj bo imelo vsako ogrožanje miru v Afriki neposredne posledice za staro celino. Brandeo je opozoril, da evropske države ne smejo ponavljati starih napak, kot je bila intervencija v Libiji, ki je proizvedla težave za celotno območje Sahela. Šest let kasneje je nestabilnost v Libiji še vedno neposredna grožnja tako za Afriko kot za Evropo in »problem, ki ga je treba čim prej rešiti«.

Da sedanje partnerstvo, sklenjeno pred desetimi leti v Lizboni, ne izpolnjuje pričakovanj obeh strani, so ugotavljali tudi drugi člani omizja. Po besedah predstavnika britanskega inštituta za mednarodne odnose Chatham House in upokojenega diplomata Boba Dewarja je svet v tem času šel naprej, interes za vlaganje so pokazale tudi številne druge države na čelu s Kitajsko, Afrika pa se je vmes zelo spremenila.

Njena vloga na svetovnem prizorišču bo naraščala, toda problemi, kot so konflikti, humanitarne krize, iregularne migracije in podnebne spremembe, bodo ostali. Prihodnje partnerstvo mora zato biti postavljeno čim bolj realistično in enakovredno. »Pomembno je, da poskušamo čim bolje razumeti Afriko. Brez tega namreč ne bomo dobili potrebnih rešitev in predanosti na obeh straneh. V tem pogledu je veliko odvisno od politične volje in interesov,« je Dewar pojasnil za Delo v pogovoru ob robu konference.

Upanje in grožnja

Največja želja je, da bi se celina, ki še zdaleč ni homogena, ampak jo sestavlja 54 držav z različnimi potrebami, interesi in težavami, tako razvila, da bi lahko sama našla odgovore na odprta razvojna vprašanja. »Afriške države nočejo razvojne pomoči, ampak si želijo investicij,« je med razpravo poudaril Jean-Christophe Belliard iz evropske službe za zunanje delovanje (EEAS). Sprememba pristopa je razvidna tudi iz tega, kaj pričakujejo od sodelovanja s partnerji. Po besedah predstavnika AU je pomembno predvsem to, da prebivalstvo čuti učinek partnerstev. »Usmeriti se moramo v rezultate,« je prepričan Bramdeo, ki je opozoril, da sodelovanje v nasprotnem primeru ne bo štelo nič.

Osrednja tema novembrskega vrhu EU-Afrika v Abidžanu v Slonokoščeni obali bodo mladi in ustvarjanje delovnih mest. Pogosto slišimo, da je Afrika z 200 milijoni mladih najmlajša celina. Toda ti se spoprijemajo s pomanjkanjem priložnosti, med drugim pri iskanju rednih zaposlitev. Kar 60 odstotkov brezposelnih v Afriki predstavljajo mladi ljudje, vzroke za to je mogoče najti v izobrazbi, trgu dela in strukturnih pomanjkljivostih. Brezposelnost in pomanjkanje priložnosti sta tudi pogosto razlog za izselitev in iskanje boljšega življenja drugje. »Migracije na sever se ne pojavijo le zaradi trpljenja, ampak so v ozadju pogosto tudi aspiracije,« je pojasnil Bob Dewar.

»Mladi so naše največje upanje, a če ne bomo skrbeli zanje, lahko postanejo naša največja grožnja,« je opozoril veleposlanik Ajay K. Bramdeo in dodal, da enako velja za Evropo, ki se sooča s podobnim pomanjkanjem priložnosti za ­mlade.

»Mladi so katalizatorji napredka,« je na odprtju šeste mednarodne konference Dan Afrike na Brdu pri Kranju, ki se bo jutri končala z gospodarskim programom, dejal zunanji minister Karel Erjavec. Dodal je, da jim je »treba zagotoviti lastništvo v prihodnjem razvoju naših držav«.