Dan bleščečih zvezd

Kim Džong Un in Donald Trump uporabljata podobno taktiko - po Kimovi sestri v Pjongčang prihaja Trumpova hčerka Ivanka.

Objavljeno
16. februar 2018 18.39
DPRK people visit the 22nd Kimjongilia Festival at the Kimilsungia-Kimjongilia Exhibition in Pyongyang, DPRK, to mark the birth anniversary of leader Kim Jong Il on Friday, Feb, 16th, 2018. (AP Photo/Cha Song Ho)
Zorana Baković, poročevalka
Zorana Baković, poročevalka

Komaj se je mlajša sestra severnokorejskega vodje Kim Džong Una vrnila v Pjongjang, so v Seulu naznanili, da bo na sklep olimpijskih iger v Pjongčangu naslednji konec tedna prišla hči ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Mnogi so upali, da bo končno uplahnela evforija, ki je spremljala štiridnevno bivanje Kim Jo Džong južno od 38. vzporednika, ko se je prah ponovno dvignil z namigovanjem, da je »severnokorejska Ivanka Trump«.

Mladost, lepota, eleganca

Podobnosti med njima nikakor ne omejujejo zgolj na mladost, lepoto in eleganco. Obe sta bili dolgo zunaj politike, a so ju v politične vode vpeljali po družinskih vezeh. Prav tako sta obe odgovorni za to, da občutljivim političnim tekmecem (ali potencialnim partnerjem) prenašata sporočila svojega brata oziroma očeta, ki se skrivajo pod nasmehom nedotakljive princese.

Vendar je občutljiva točka te primerjave v vprašanju, ali bi kdorkoli sploh vzporejal med njima, če ne bi bili obe ženski krvno povezani z močnima moškima. »Če bi bila katerakoli od njiju moški, zelo dvomim, da bi se tovrstne zgodbe sploh pojavile,« je povedala Laura Castaneda, nekdanja novinarka, ki je profesorica novinarstva in profesionalne prakse v Los Angelesu.

Seveda ne. Težava je prav to, da se za primerjavo med ženskama skriva skrb vzbujajoča vzporednica med moškima – Kim Džong Unom in Donaldom Trumpom. Oba uporabljata podobno taktiko spreminjanja ženske v objekt, ki je opazovan skozi oči pretežno moškega sveta znotraj okvira nevarnih političnih iger ter zakulisnih dogovarjanj o velikih strateških in varnostnih potezah.


Donald Trump in njegova hčerka Ivanka. Foto: Reuters

»Težava je to, da so odnosi na tem območju kar naenkrat zmedeni,« mi je povedal nekdanji ameriški diplomat, ki noče biti imenovan. »Kar naenkrat je južnokorejsko vodstvo ljubeznivo do sestre severnokorejskega diktatorja, a hladno do podpredsednika Mika Pencea. Predstavljajte si, da bi imel Adolf Hitler lepo sestro in bi jo pošiljal na pomembna srečanja s sporočilom, ki ga lahko zgolj ona prenese. Kar naenkrat bi bili vsi očarani in bi pozabili, da gre za brutalen režim, ki je pobil na milijone ljudi.«

Praznik po korejsko

Seveda prihod Ivanke Trump na sklep olimpijade ne bo imel enake politične teže, kot jo je imelo tukajšnje bivanje Kim Džong Unove sestre. Kim Jo Džong je prinesla povabilo južnokorejskemu predsedniku, da se sreča s severnokorejskim voditeljem. Očitno sta se obe strani takoj začeli na to tudi pripravljati. Kako se to vidi?

V petek je bil v obeh Korejah praznik. V Južni Koreji so proslavljali praznik tradicionalnega novega leta, v Severni Koreji pa so proslavili dan bleščeče zvede, se pravi rojstni dan nekdanjega voditelja Kim Džong Ila, očeta Kim Džong Una in Kim Jo Džong.

Južnokorejski predsednik Mun Džae In se je oblekel v tradicionalno korejsko tuniko modre barve. Kitajski je deloma v kitajskem, deloma v korejskem jeziku poslal novoletno čestitko. Očitno je hotel skupni praznik izkoristiti za odpiranje prostora za izboljšanje odnosov z ogromno sosedo, saj so že dolgo obremenjeni z raznovrstnimi nerešenimi vprašanji. Mun se zaveda, da se ne more spustiti v neposreden dialog s Kimom brez stabilnih odnosov z velesilami okoli sebe. Te imajo ogromen vpliv na korejsko približevanje (da ne govorimo na potencialno korejsko združitev).


Kim Jo Džong, mlajša sestra severnokorejskega vodje Kim Džong Una. Foto: AP

Dve plati osebnosti

Kim Džong Un pa je, oblečen v črno obleko, takoj po polnoči šel v mavzolej palače Kumsusan v Pjongjangu in se priklonil pred kristalnim sarkofagom, v katerem leži balzamirano telo njegovega očeta. Kot običajno so bili z njim visoki funkcionarji Delavske stranke. Vendar ni bilo nikogar iz vojske.

Na ta način se je Kim priklonil tisti strani svojega očeta, ki je bila prav tako pripravljena na pogovore z južnokorejskimi voditelji, ne pa tisti osebnosti, ki je prva ukazala preizkus atomske bombe in izstrelitev medcelinskih raket. Kim Džong Il se je leta 2007 v Pjongjangu srečal s takratnim južnokorejskim predsednikom Ro Mu Hjunom, leta 2000 pa prav tako v severnokorejskem glavnem mestu s predsednikom Kim Dae Džongom.

Nobeden od tukajšnjih diplomatov ne zmore predvideti, kakšna sporočila bo Mun Džae Inu prinesla Ivanka Trump. »Bilo bi koristno, ko bi se predsednik držal nekakšne konsistentne linije, ki bi ji po določeni logiki lahko sledili,« je povedal nekdanji ameriški diplomat. »Tako pa nam ni nič jasno – en dan grozi, drugi dan pa bi se pogajal … Kdo ve, kaj nas čaka.«