Afganistan sklenil varnostni sporazum z ZDA in Natom

Sporazum bo tujim silam omogočil, da bodo po koncu leta, ko poteče operacija Isaf, lahko ostale v državi.

Objavljeno
30. september 2014 10.33
AFGHANISTAN-UNREST-TALIBAN
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si, STA
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si, STA

Kabul − Afganistan je danes z Združenimi državami Amerike in zvezo Nato sklenil dolgo odlašana varnostna sporazuma, ki bosta omogočila novo Natovo misijo urjenja in usposabljanja afganistanskih varnostnih sil in ostanek tujih vojakov v državi tudi po zaključku misije Isaf konec leta, piše Slovenska tiskovna agencija.

Dan po zaprisegi novega afganistanskega predsednika Ašrafa Ganija je varnostni sporazum z ZDA v Kabulu slovesno podpisal Ganijev svetovalec za varnost Hanif Atmar. Za ZDA ga je podpisal ameriški veleposlanik v Afganistanu James Cunningham. Takoj zatem je Atmar podoben sporazum podpisal še z Natom; za Severnoatlantsko zavezništvo ga je podpisal civilni predstavnik Nata v Afganistanu Maurits Jochems, piše STA.

Sporazum je ključnega po,ena, da bo lahko Nato z novim letom začel novo operacijo Odločna podpora, potem ko se bo 31. decembra 13 let po padcu talibskega režima zaključila sedanja misija Isaf. Odločna podpora naj bi bila namenjena predvsem urjenju in usposabljanju afganistanskih vojakov in policistov ter svetovanju afganistanskim oblastem. Štela naj bi okoli 12.500 vojakov, piše STA. V nasprotju z misijo Isaf ta operacija ne bi bila bojna, torej se Natovi vojaki ne bi neposredno udeleževali bojnih operacij proti talibskim upornikom.