Direktorica ameriške tajne službe odstopila s položaja

Njen položaj bo začasno prevzel upokojeni nekdanji vodja oddelka za zaščito predsednikov Joseph Clancy.

Objavljeno
02. oktober 2014 10.11
USA-WHITEHOUSE/SECRETSERVICE
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Washington − Direktorica ameriške tajne službe, ki raziskuje finančni kriminal in varuje ameriške predsednike, Julia Pierson, je včeraj odstopila s položaja. Za ta korak se je odločila po tem, ko se je v ponedeljek znašla na tnalu številnih kongresnikov − ti so jo kritizirali zaradi vrste varnostnih pomanjkljivosti, med drugim zaradi nedavnih skokov čez ograjo Bele hiše, piše Slovenska tiskovna agencija.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest, je ameriški predsednik Barack Obama, ki je sicer še pred dnevi zatrjeval, da povsem zaupa varnostni službi, sklenil, da ta potrebuje novo vodstvo. Piersonova je bila na položaju sicer šele od lani.

»Direktorica tajne službe je ponudila odstop, ki sem ga sprejel,« je povedal minister za domovinsko varnost Jeh Johnson in dodal, da bo njen položaj začasno prevzel upokojeni nekdanji vodja oddelka za zaščito predsednikov Joseph Clancy.

Vzroki za odhod Piersonove so po pisanju STA širši, neposredni povod pa je bilo nedavno medijsko razkritje informacije, da je sredi septembra moški, oborožen z nožem, vdrl v Belo hišo. Tiskovni predstavnik Bele hiše Earnest je dejal, da je Obama za ta podatek izvedel šele tik pred objavo informacije v časopisih Washington Examiner in Washington Post, medtem ko je Piersonova po drugi strani trdila, da predsednika sproti obvešča o vsem, piše STA.

Minister za domovinsko varnost Johnson je zagotovil, da bo septembrski incident preiskala neodvisna komisija.