Domnevne vodje udara pred sodišče

V Turčiji so začeli soditi več kot 220 osumljenim snovanja poskusa vojaškega udara, tudi Fethullahu Gülenu.

Objavljeno
22. maj 2017 18.02
TURKEY-POLITICS-COUP-TRIAL
Mo. B.
Mo. B.

Nič kaj neopazno se je danes začelo sojenje 221 osumljenim snovanja in organizacije poskusa vojaškega udara v noči iz 15. na 16. julij 2016. V spremstvu turške vojske so obtožene pripeljali pred sodno dvorano znotraj zaporniškega kompleksa v mestu Sincan, nedaleč od Ankare, kjer bo sodišče v prvi fazi - zaključila naj bi se do 16. junija - ugotovilo, kako so osumljeni povezani s pučem.

Večina osumljenih, ki so jim danes začeli soditi, je nekdanjih visokih častnikov turške vojske. Večina jih je v priporu, 12 pa sodijo v odsotnosti - med njimi je tudi vpliven turški klerik Fethullah Gülen, človek, ki naj bi bil po mnenju predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana vodja poskusa udara.

»Sprevod« osumljenih na sodišče so danes spremljali novinarji, pa tudi nekaj deset protestnikov, ki so vihrali z zastavami in vzklikali: »Hočemo smrtno kazen«. Osumljenim bodo sodili v največji sodni dvorani v Turčiji, ki so jo zgradili prav v namen sojenjem osumljenim vpletenosti v poskus udara. V dvorani je prostora za 1558 ljudi.

Zaradi povezav z Gülenovim gibanjem so od lani poleti v Turčiji aretirali več kot 47.000 ljudi, tisoče drugih je izgubilo službe.