Družina drugega moža avstralske davkarije vpletena v milijonsko prevaro

Osumljeni so, da so državo ogoljufali za 165 milijonov avstralskih dolarjev. Gre za enega večjih primerov gospodarskega kriminala.

Objavljeno
18. maj 2017 11.42
AUSTRALIA-TAX/
Mo. B., STA
Mo. B., STA
Avstralska policija je razbila kriminalno mrežo, ki je državo ogoljufala za 165 milijonov avstralskih dolarjev (110 milijonov evrov). V prevaro sta domnevno vpletena tudi drugi mož avstralske davčne uprave in njegov sin.

V enem največjih primerov gospodarskega kriminala v Avstraliji je policija pridržala devet oseb, ki so osumljeni poneverbe 165 milijonov avstralskih dolarjev, poroča Slovenska tiskovna agencija.

V primer je vpleten tudi drugi mož avstralske davkarije Michael Cranston, ki je osumljen zlorabe položaja, za kar mu grozi do pet let zapora. Njegov sin Adam je domnevno eden od vodij odlično organizirane kriminalne združbe. Policija je aretirala tudi Cranstonovo hčerko.

Oblasti so med hišnimi preiskavami v Novem Južnem Walesu zasegle 15 milijonov avstralskih dolarjev gotovine, dve letali, 18 nepremičnin, 24 luksuznih in starodobnih avtomobilov, 12 motorjev, orožje, umetniška dela in redka vina.

»Domnevna vrednost goljufij v tej zaroti je 165 milijon avstralskih dolarjev, odtujenih iz davčnega sistema,« je pojasnila predstavnica avstralske policije Leanne Close. Po njenih besedah je bil motiv za kazniva dejanja financiranje razkošnega življenjskega sloga.

Kot je dejala, so osumljenci preusmerjali davkoplačevalski denar v avtomobile, nakit, gotovino in motorje.

Policija je pojasnila, da je legitimno podjetje nakazovalo plače prek vrste podizvajalskih podjetij, ki jih je nadzorovala združba, ta pa so nato davčni upravi plačala le delček zahtevane dohodnine. Preostanek dohodnine so prek mreže podjetij in skladov pospravili v svoje žepe.

Michael Cranston, ki je bil na davkariji zaposlen več kot tri desetletja, ni obtožen, da je bil neposredno vpleten v goljufijo, je pa menda svojemu sinu omogočil dostop do informacij v sistemu davčne uprave. »V tem trenutku ne verjamemo, da je dejansko vedel za zaroto in goljufijo,« je dejala predstavnica policije.

Med aretiranimi jih je šest obtoženih goljufije, preostali pa pranja denarja in izsiljevanja.

Vodja davčne uprave Andrew Mills je povedal, da so uvedli notranjo preiskavo proti štirim uslužbencem davkarije, in zanikal, da bi bilo delovanje uprave ogroženo. »Naši sistemi, nadzori in postopki so delovali učinkovito, lahko smo uspešno izolirali in zaščitili preiskavo, več mesecev smo dobro sodelovali s policijo, da smo sestavili sliko, kaj se je dogajalo,« je zatrdil.

Avstralski premier Malcolm Turnbull je dejal, da je policijska operacija pokazala, da nihče, ne glede na položaj, ni nad zakonom, še dodaja STA.