Odgovornost za napad v Maliju prevzela z Al Kaido povezana skupina

V živo: napadalci ne zadržujejo nobenega talca več. Na prizorišču napada so našli najmanj 18 trupel.

Objavljeno
20. november 2015 11.44
MALI-UNREST-HOTEL
Š. P., Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Š. P., Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Prestižni hotel Radisson Blu v središču malijskega glavnega mesta Bamako so danes napadli džihadisti − napadalci so zajeli približno 170 talcev, od tega 140 gostov in 30 članov osebja.

Malijske varnost sile so s pomočjo tujih mirovni sil misije MINUSMA in francoskih vojakov okoli hotela s 190 sobami vzpostavile varnostno območje, nato pa vdrle v zgradbo in iz nje na varno pospremile več deset talcev. Po zadnjih informacijah napadalci ne zadržujejo nobenega talca več.

V današnjem napadu, za katerega je odgovornost prevzela s teroristično mrežo Al Kaida povezana afriška džihadistična skupina Al Murabitun, je bilo ubitih najmanj 18 ljudi.

***

Dogajanje spremljamo v živo:

17.31: Mirovniki Združenih narodov so po navedbah Reutersa v napadenem hotelu našteli najmanj 27 trupel. Poslopje še vedno preiskujejo.

17.29: Po navedbah varnostnih virov sta napadalca na hotel ubita, poroča Reuters.

17.26: Drame s talci je po več urah le konec, je sporočil malijski notranji minister, polkovnik Salif Traore. Kot je povedal, varnostne sile poskušajo izslediti vse napadalce, piše STA.

16.46: Predstavnik malijskih oblasti je za televizijo BFM potrdil, da talci niso več v rokah napadalcev.

16.45: Med ubitimi je po navedbah tiskovne agencije AFP tudi belgijski državljan.

16.40: Iz malijskega varnostnega ministrstva so po navedbah agencije AFP sporočili, da napadalci ne zadržujejo nobenega talca več.

Foto: Habibou Kouyate/AFP

16.39: Po navedbah tiskovne agencije AFP je bilo med obleganjem hotela v Bamaku ubitih najmanj 18 ljudi.

16.02: Odgovornost za napad na hotel v malijskem glavnem mestu Bamako je na omrežju twitter prevzela s teroristično mrežo Al Kaida povezana afriška džihadistična skupina Al Murabitun, poroča Reuters. Informacija še ni potrjena.

15.35: Francoske posebne enote so po podatkih obrambnega ministrstva že prispele na prizorišče napada v malijskem glavnem mestu Bamako, poroča AFP.

15.23: Malijsko varnostno ministrstvo je po navedbah britanske mreže BBC sporočilo, da so varnostne sile doslej ubile tri napadalce na hotel. Informacija ni potrjena. Preostali napadalci se menda pomikajo proti strehi hotela.

15.21: Malijski notranji minister Salif Traore zagtavlja, da nihče od napadalcev na hotel Radisson Blu ne bo pobegnil, piše britanska mreža BBC.

15.20: Ameriške varnostne sile − v Bamaku jih je po navedbah Reutresa trenutno nameščenih približno 25 −, pomagajo pri evakuaciji civilistov.

15.12: Iz hotela so po navedbah agencije AFP evakuirali sedem alžirskih državljanov.

15.07: Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je sporočil, da so iz hotela evakuirali dva nemška državljana.

15.05: Informacija o 80 evakuiranih talcih, kot kaže, ne drži − hotelska veriga Rezidor, lastnica obleganega hotela Radisson Blu v malijskem glavnem mestu, je namreč sporočila, da je v hotelu še vedno 125 gostov in 13 uslužbencev, poroča agencija AP.

14.49: Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) državljanom iz varnostnih razlogov odsvetuje potovanja v Mali. V kolikor se nahajate v državi vam svetujemo, da jo zapustite, piše na spletni strani MZZ.

14.46: Pri reševanju talcev iz hotela po navedbah ameriške televizijske mreže CNN sodelujejo tudi ameriške posebne enote.

14.04: Francoski predsednik François Hollande je sporočil, da je Francija pripravljena kolikor bo mogoče pomagati Maliju. Francoske državljane v tej afriški državi, sicer nekdanji koloniji, je pozval, naj stopijo v stik s francoskim veleposlaništvom.

14.01: Zaradi napada v Bamaku je malijski predsednik Ibrahim Boubacar Keita predčasno prekinil svoj obisk v Čadu, kjer se je udeleževal srečanja skupine G5 Sahel, poroča agencija AP.

13.59: Francoska letalska družba Air France je zaradi napada na hotel odpovedala za danes predvideni let med Parizom in Bamakom. Pozneje so iz družbe sporočili, da je vseh 12 članov njihovega osebja, ki so bili nastanjeni v hotelu, na varnem.

13.48: Po navedbah hotelske verige Rezidor, lastnice hotela Radisson Blu, je med zajetimi talci približno140 hotelskih gostov in 30 uslužbencev. Gre za luksuzen hotel, priljubljen med diplomati in poslovneži, piše STA.

13.45: Francoska policija je sporočila, da so na poti v Mali elitne francoske enote, poroča AFP.

13.04: Lokalna televizijska postaja, na katero se sklicuje agencija AFP, poroča, da so osvobodili 80 zajetih talcev.

Malijske varnostne sile pred hotelom Radisson Blu. Foto: Habibou Kouyate/AFP

12.56: Skrajneži v hotelu poleg Turkov in Francozov zadržujejo najmanj sedem kitajskih državljanov in 20 indijskih državljanov.

12.10: Identiteta napadalcev na hotel še ni znana.

11.57: O dogajanju v hotelu je bil obveščen tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki po poročanju Reutersa prav tako pozorno spremlja razmere.

11.45: Malijske varnostne sile so vdrle v hotel.

11.44: AFP poroča, da so skrajneži v obleganju hotela ubili najmanj tri talce.

11.29: Vir blizu francoskega predsedniškega urada je za Reuters potrdil, da so med zajetimi talci tudi francoski državljani. »Še vedno čakamo na bolj podrobne informacije, ki jih še preverjajo. Francozi so tam. Predsednik pozorno spremlja razmere,« je povedal.

Tudi iz Turčije so sporočili, da je bilo v hotelu nastanjenih šest zaposlenih pri letalski družbi Turkish Airlines. V hotelu pa je po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua ujetih tudi več njihovih državljanov.

9.10: Iz prestižnega hotela Radisson Blu v središču malijskega glavnega mesta Bamako poročajo o napadu džihadistov. Napadalci so menda zajeli več deset talcev.

Podoben napad se je po navedbah STA v Maliju zgodil že avgusta, ko so napadalci v mestu Sevare kar 24 ur oblegali neki hotel in zajeli talce. Ubitih je bilo pet vojakov, pet uslužbencev Združenih narodov in štirje napadalci.