Ebola ogroža obstoj Liberije

Svetovna zdravstvena organizacija je opozorila, da Liberijo najhujše šele čaka.

Objavljeno
10. september 2014 13.38
LIBERIA-HEALTH-EBOLA-WAFRICA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
New York − Liberijski obrambni minister Brownie Samukai je v varnostnem svetu Združenih narodov včeraj opozoril, da ebola, ki se v državi širi kot požar, ogroža obstoj Liberije. Le malo pred tem je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozorila, da Liberijo najhujše šele čaka, piše Slovenska tiskovna agencija.

Hemoragična mrzlica, ki že mesece seje smrt in strah po zahodu Afrike, je najbolj prizadela Liberijo, kjer je polovica vseh smrtnih žrtev − 1224. Poleg tega je organizacija WHO Liberijo že v ponedeljek posvarila pred več tisoč možnimi novimi okužbami v prihodnjih treh tednih, piše STA.

Minister Samukai je VS ZN tudi opozoril, da Liberiji primanjkujejo infrastruktura, logistika, strokovno znanje in finančna sredstva za učinkovit boj proti bolezni in da se njen zdravstveni sistem z boleznijo ne more učinkovito spopasti. Moteno je tudi že delovanje države, poroča BBC. Odposlanka ZN v Liberiji Karin Landgren pa je opozorila, da se je s smrtonosnim virusom okužilo že najmanj 160 liberijskih zdravstvenih delavcev, ki sicer delajo brez ustrezne zaščite, urjenja ali plačila. Ebolo je označila za največjo grožnjo državi po vojni.

Smrtnih žrtev že skoraj 2300

Svetovana zdravstvena organizacija je v torek znova zvišala število smrtnih žrtev epidemije ebole v zahodni Afriki. Kot je sporočila, je do 6. septembra v Gvineji, Sierri Leone in Liberiji skupaj umrlo 2288 ljudi, okužilo pa se jih je 4269, piše STA.

Obenem je organizacija opozorila, da je skoraj polovica vseh ljudi umrla v manj kot mesecu dni: 47 odstotkov smrtnih primerov in 49 odstotkov vseh primerov okužb so evidentirali v zadnjih 21 dneh.