Ebola: ZDA napovedujejo nadzor na letališčih

V Beli hiši razmišljajo o poostrenem nadzoru nad potniki iz zahodne Afrike.

Objavljeno
07. oktober 2014 22.13
APTOPIX US Ebola
Sebastijan Kopušar
Sebastijan Kopušar
New York − Ameriška vlada napoveduje, da bo na največja vstopna letališča v državi namestila zdravstveni nadzor za potnike, ki prihajajo iz držav z epidemijo virusa ebola. Za zdaj ne razmišljajo o prepovedi vstopa za prebivalce zahodne Afrike. V Dallasu, kjer so pred desetimi dnevi dni prvič v ZDA odkrili z ebolo okuženega pacienta, se še borijo za njegovo življenje.

Liberijec Thomas Eric Duncan, ki se je v ZDA prišel poročit z materjo svojega 19-letnega sina, se je v Monroviji okužil, ko je nosečo sosedo odpeljal v bolnišnico. Sorodniki trdijo, da ni vedel, da je okužena z ebolo, letališki nadzor v Liberiji pa ni zaznal simptomov. Po prihodu v Dallas je 25. septembra odšel v bolnišnico, kjer pa so mu predpisali antibiotike in ga poslali domov, čeprav so vedeli, da 42-letnik prihaja iz Liberije, kjer razsaja epidemija ebole.

Njegov primer je razkril precejšnje pomanjkljivosti v ameriškem zdravstvenem sistemu. S površno obravnavo niso samo ogrozili Duncanovega življenja, ampak tvegali, da se okužba razširi po Dallasu. Oboleli je menda prišel v neposreden stik z desetimi ljudmi (tremi sorodniki in sedmimi zdravstvenimi delavci), še dodatnih 38 pa jih je prav tako v nevarnosti, da so se okužili. Za zdaj nihče ne kaže znakov okužbe.

Poleg tega je bolnišnica sprva poskušala prikriti napake v postopkih, namesto da bi z njihovo objavo drugim ustanovam pomagala zakrpati šibke točke v sistemu. Liberijec je v kritičnem stanju, od sobote pa ga zdravijo s poskusnim protivirusnim zdravilom širokega spektra brincidofovir, ki ga na ljudeh za zdravljenje ebole še niso preizkušali.

Prvima okuženima Američanoma, zdravstvenima delavcema Kenu Brantlyju in Nancy Writebol so pomagali s poskusnim zdravilom zmapp, ki vsebuje protitelesa za ebolo, vendar pa proizvajalec trdi, da nima novih zalog. Zdravnik Richard Sacra, ki se je prav tako okužil med misijo v Liberiji, je prejel kanadsko poskusno zdravilo TKM-ebola. Francoski zdravnici, ki se je v Liberiji okužila s smrtonosnim virusom, pa v Franciji dajejo japonsko zdravilo proti gripi favipiravir, ki naj bi izboljšalo njeno počutje.

V ponedeljek so v Nebraski začeli zdraviti snemalca, ki je za televizijsko mrežo NBC snemal izbruh epidemije v Liberiji. Bolnišnica je pred tem pomagala Sacri, enemu od šestih do zdaj okuženih Američanov. Poleg zdravila TKM-ebola so mu dajali tudi transfuzijo krvnega seruma ozdravljenega zdravnika Brantlyja.

Barack Obama poudarja, da je boj proti eboli del ameriške državne varnosti, izbruh epidemije pa morajo omejiti v Afriki, ne le skrbeti za varnost doma. Vojska je na pomoč poslala skoraj 4000 vojakov in drugega osebja, pri čemer je Pentagon danes zagotovil, da jih bo v stik z bolniki prišlo zelo malo. Šestmesečna operacija bo predvidoma stala 750 milijonov dolarjev, ZDA pa pozivajo druge države, naj priskočijo na pomoč.

Bela hiša resno razmišlja o nadzoru potnikov na letališčih JFK v New Yorku, Newark v New Jerseyju, Chicagu in Dulles v Washingtonu. Opravljali naj bi ga delavci Središča za nadzor in preprečevanje bolezni, kjer pa trdijo, da nimajo dovolj usposobljenih zaposlenih. V ZDA vsak dan prileti povprečno 150 ljudi iz zahodne Afrike.