Egipt: Pri strmoglavljenju nad Sinajem ni sledi terorizma

V Moskvi vztrajajo pri svojih ugotovitvah − v Kremlju so potrdili, da je šlo najverjetneje za teroristično dejanje.

Objavljeno
14. december 2015 18.18
TOPSHOTS-EGYPT-AVIATION-ACCIDENT-RUSSIA
Ma. Ja.
Ma. Ja.

Kairo − Egiptovski preiskovalci so sporočili, da v okviru preiskave tragične nesreče airbusa A321 ruske letalske družbe Kogalimavia, ki je konec oktobra strmoglavilo na Sinaju, pri čemer je umrlo vseh 224 potnikov in članov posadke, doslej še niso našli znakov terorizma ali ostalih nezakonitih dejanj.

Tako ruske oblasti kot številne zahodne vlade sicer menijo, da je letalo strmoglavilo zaradi bombe. Poleg tega je odgovornost za tragedijo prevzela skrajna sunitska milica Islamska država (IS), ki trdi, da je na letalo pretihotapila eksplozivno napravo. Kot je pojasnila IS, je šlo za maščevanje za ruske napade na cilje IS v Siriji.

A egiptovsko ministrstvo za civilno letalstvo je danes sporočilo, da njihovi preiskovalci, ki so po več tednih zaključili preliminarno preiskavo in spisali poročilo, doslej še niso našli dokazov o kriminalnem dejanju. V Moskvi medtem vztrajajo pri svojih ugotovitvah − tiskovni predstavnik Kremlja Dmirij Peskov je danes znova potrdil, da je šlo najverjetneje za teroristično dejanje.

Kot smo v Delu že poročali, je bil airbus A321 ruske letalske družbe Kogalimavia na poti iz priljubljenega letovišča Šarm el Šejk v Sankt Peterburg. Nad Sinajem je strmoglavil približno 23 minut po vzletu. Po navedbah družbe Kogalimavia je bilo letalo v izvrstnem stanju, strmoglavilo pa je zaradi »zunanjega dejavnika«, ne zaradi tehnične ali človeške napake.