Egiptovske oblasti še dodatno zategnile zanko okoli medijev

Od srede je nedostopnih več spletnih medijskih strani, tudi Al Džazira, Al Vatan, neodvisni strani Mada Masr in Huffpost Arabi.

Objavljeno
25. maj 2017 18.58
Mideast Egypt
Mo. B.
Mo. B.

Prostor medijske svobode v Egiptu se je ponoči še nekoliko skrčil. V Egiptu je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP od sinoči na spletu onemogočen dostop do okoli 20 medijskih strani, ki imajo sedeže v Egiptu ali Katarju. Med bolj znanimi je katarska Al Džazira.

Dostop je onemogočen tudi do portalov Al Vatan in al Raja, pa tudi Ikvan Online, povezan z v Egiptu preganjanimi Muslimanski brati, in televizije Al Šark, ki deluje iz Egipta.

Onemogočen je tudi dostop do neodvisnega spletnega portala Mada Masr, ustanovljenega ob začetku protestov proti nekdanjemu egiptovskemu predsedniku Mohamedu Mursiju, posebno pozornost pa so namenjali predvsem korupciji, pa tudi Huffpost, arabska različica Huffington Posta.

Ustvarjalci spletnega portala Mada Masr so danes na twitterju objavili karikaturo moškega, ki stoji pred zaklenjenimi vrati sredi puščave, ob karikaturi pa sporočilo: »Potrjujemo, da je spletna stran Mada Masr blokirana. Spremljate nas, da vam sporočimo, kako nas znova najti.«

Novinarka portala Mada Masr Heba Afifi je v intervjuju za Delo novembra lani izrazila bojazen, da bo portal kmalu blokiran: »Žal moram reči, da je zdaj eno najslabših obdobij za medije. Celo v času Mubaraka, ki je budno bedel nad mediji, ni bilo tako slabo kot zdaj. V času Mubaraka je bilo vse pod nadzorom, vse je bilo preračunano, a je vedel, da mora pustiti nekaj prostora za sproščanje frustracij. Budno je bedel, a je dopuščal nekaj opozicijskih glasov. Če so šli predaleč, jih je utišal. Čeprav je bil prostora malo, ga je bilo vsaj nekaj. Po revoluciji [arabski pomladi] se je ta prostor svobode resnično razširil. Nekaj mesecev se je zdelo, da se medijska krajina spreminja. Ustanavljali so se novi spletni portali ... Ljudem se je zdelo, da je več priložnosti, kjer lahko spregovorijo. Tudi pod Mursijem je bilo več prostora. Ni se preveč spravljal na medije. Zdelo se nam je, da obstaja prostor, znotraj katerega lahko delam.« Celoten intervju lahko preberete TUKAJ.

V strahu pred težavami s sodstvom so se številni novinarji in vidne medijske osebe v zadnjih letih umaknili. Marca je sodišče na pogojno enoletno zaporno kazen obsodilo nekdanjega predsednika novinarske zveze, ker je skrival dva novinarja na begu. Medijsko odmevna je bila tudi zgodba komika Basema Jusefa, ki je po arabski pomladi vodil priljubljeno satirično televizijsko oddajo, nato pa je bil prisiljen v beg.

Organizacija Novinarji brez meja (RSF) je letos na podlagi medijske svobode Egipt umestila na 161 mesto med 180 državami. Kot so zapisali, se je šest let po arabski pomladi Egipt spremenil v največji zapor za novinarje po svetu. Novi zakon, sprejet decembra 2016, ki naj bi povečal vladni nadzor nad mediji, bi lahko razmere le še poslabšal.