Egiptovski predsednik Sisi na volitvah prejel 97 odstotkov glasov

Volilo je 25 milijonov od 60 milijonov volivcev, od tega je bilo veljavnih nekaj več kot 92 odstotkov glasovnic.

Objavljeno
02. april 2018 18.27
EGYPT-ELECTION/
A. S. H., STA
A. S. H., STA
Kairo - Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je na tridnevnih predsedniških volitvah prejšnji teden osvojil drugi mandat s 97,1 odstotka podpore, je danes sporočila egiptovska volilna komisija.

Volilna udeležba je bila 41,5-odstotna, besede predsednika volilne komisije Lašina Ibrahima povzema francoska tiskovna agencija AFP. Volilo je 25 milijonov od skupno 60 milijonov registriranih volivcev, od tega je bilo veljavnih nekaj več kot 92 odstotkov glasovnic.

Sisi je imel na volitvah zgolj enega tekmeca, malo znanega politika Muso Mostafo, ki je sicer izrazil podporo feldmaršalu za njegov drugi mandat na čelu 96-milijonske arabske države. Dobil je 2,92 odstotka glasov. Možni resni tekmeci Sisija so odstopili od predsedniške tekme ali pa jim niso dovolili kandidirati.

To so bile tretje predsedniške volitve v Egiptu po vstaji leta 2011, ki je z oblasti odnesla dolgoletnega avtokratskega voditelja Hosnija Mubaraka. Na prvih volitvah po Mubarakovem padcu leta 2012 se je pomerilo 13 kandidatov. Zmagal je islamist Mohamed Mursi, ki ga je Sisi po dobrem letu odstavil z državnim udarom. Na predsedniških volitvah leta 2014 je bil Sisi, ki je imel enega samega tekmeca, prav tako kot tokrat izvoljen s 97 odstotki podpore.