Ena logika, dve zastrupitvi

Ali bomo kdaj izvedeli, kdo je odgovoren za zastrupitev sredi belega dne na javnih mestih?

Objavljeno
16. marec 2018 19.48
Zorana Baković
Zorana Baković

Zastrupitev ruskega agenta Sergeja Skripala in njegove hčere Julije v angleškem mestu Salisbury je neizogibno povezana z umorom Kim Džong Nama, polbratom severnokorejskega vodje, lani v malezijskem glavnem mestu Kuala Lumpurju.

V obeh primerih so uporabili močan živčni strup, ki bi bil lahko kemično orožje. V obeh primerih je krivda padla na državo, ki bi po vsem sodeč lahko stala za atentatom. Velika Britanija meni, da je napad na Skripalova izvedla Rusija, če že ne kar predsednik Vladimir Putin osebno. Malezija pa je uperila prst v Severno Korejo oziroma v samega vodjo Kim Džong Una.

Podobnosti med primeroma so strah vzbujajoče. Kdorkoli že je bil naročnik napada, si ga ni upal izvesti na javnem kraju in v bližini velikega števila mimoidočih, ki bi lahko postali žrtve ubijalskega strupa. Kakršenkoli že je bil motiv v prvem in drugem primeru, pa je sporočilo storilcev jasno: rokavice so snete in vsa sredstva so dovoljena. Tudi prepovedani bojni strupi.

Zakaj Malezija ni sprožila preiskave o vlogi Pjongjanga

Vendar pa se odziva uradnega Kuala Lumpurja lani in Londona letos v nečem razlikujeta. Velika Britanija je izgnala 23 ruskih diplomatov, zahtevala pomoč Organizacije za preprečevanje kemičnega oboroževanja ter celotni primer predala varnostnemu svetu Združenih narodov. Malezija pa je aretirala Vietnamko in Indonezijko, ki sta obraz Kim Džong Nama popršili s strupom VX. Objavila je imena štirih Severnih Korejcev, ki so na dan atentata zapustili državo, in prosila za pomoč Interpol. Po izmenjavi ostrih besed s Pjongjangom je razglasila severnokorejskega veleposlanika za persono non grata in ga izgnala iz države.


Kim Džong Nam, polbrat severnokorejskega vodje. Foto: Reuters

Odnosi med Malezijo in Severno Korejo se po zastrupitvi Kim Džong Una 13. februarja lani niso vrnili na raven, na kateri so bili pred tem. Vendar je še vedno zavito v meglo vprašanje, zakaj Kuala Lumpur ni sprožil preiskave o vlogi Pjongjanga v tem incidentu. Trije Severni Korejci, osumljeni sodelovanja v atentatu, so se nekaj časa skrivali na veleposlaništvu. Potem ko je malezijska policija zaslišala dva od njih, je sklenila, da to zadostuje, in je vsem trem dovolila oditi v Severno Korejo.

Tudi ni povsem jasno, zakaj vlada v Kuala Lumpurju ni izrecno obtožila Pjongjanga za umor Kim Džong Nama, čeprav je obsodila uporabo živčnega strupa kot nedopustno kršenje mednarodnih norm. Čeprav ima Malezija več dokazov za to, da za umorom vodjevega polbrata stoji sam Kim Džong Un, kakor ima Velika Britanija indicev, da je bil strup Skripalovima poslan neposredno iz Kremlja, pa je vse bolj jasno, da bodo odgovornost za smrt Kim Džong Nama naprtili dekletoma, ki so ju dva meseca pred atentatom severnokorejski agenti rekrutirali za snemanje oddaje Skrita kamera.

Čeprav so ZDA prejšnji teden uradno ugotovile, da za zastrupitvijo Kim Džong Nama stoji Severna Koreja, in so objavile nov paket gospodarskih sankcij zaradi uporabe kemičnega orožja, pa še ni povsem jasno, kako se bo ta obtožba lahko umestila v priprave na zgodovinsko srečanje med predsednikom Donaldom Trumpom in vodjo Kim Džong Unom.


Motiv Kim Džong Una za zastrupitev polbrata bi lahko bil poskus velesil, da namesto njega na oblast postavijo Kim Džong Nama. Foto: KCNA via AP

Severnokorejski zunanji minister Ri Jong Ho je v četrtek pripotoval v Stockholm, kar je spodbudilo ugibanja, da bo Švedska gostila srečanje. To bi bilo logično, ker ta država ni članica Nata in je bila prva država, ki je že leta 1975 vzpostavila diplomatske odnose s Pjongjangom. Pa vendar ni znano, zakaj so vsi pripravljeni spregledati Kim Džong Unu uboj polbrata, ki je pol leta pred atentatom potožil prijatelju iz Malezije, da se boji za svoje življenje.

Še bolj je skrivnostno srečanje pokojnega Kim Džong Nama na malezijskem otoku Langkavi s človekom korejskega rodu, o katerem se je izkazalo, da je ameriški tajni agent. Digitalni forenziki so ugotovili, da je bila s Kimovega namiznega računalnika s ključem USB pridobljena velika količina podatkov, za katere je dobil 138 dolarjev v gotovini. Denar je bil v njegovi torbi, ki jo je imel pri sebi v trenutku, ko je bil zastrupljen. Malezijska policija tega denarja za zdaj ne povezuje z ubojem.

Primera zastrupitve v Kuala Lumpurju in v Salisburyju povezuje ista logika. »Tisti, ki nam pošiljajo strup, ga bodo tudi sami pogoltnili,« je v nekem intervjuju rekel Putin ter pri tem seveda ni priznal kakršnekoli povezave s primerom Skripalovih. Tudi Kim Džong Un bi lahko izrekel isti stavek. Njegov motiv za zastrupitev polbrata bi lahko bil poskus velesil, da ga odstavijo z oblasti in namesto njega postavijo na vrh Severne Koreje svojo lutko Kim Džong Nama.

Podobnost med obema zastrupitvama je tudi ta, da nobena ne bo do konca raziskana. Za Kima bosta odgovorni zgolj ženski, ki se ju je polastila lakomnost po peščici dolarjev. Naročnik atentata ima možnost dobiti Nobelovo nagrado za mir. Ampak samo, če bo srečanje na Švedskem ali kje drugje dobro potekalo. Zakaj strup, od kod strup in kako strup, pa bo ostalo za vedno zavito v meglo.