Epidemija ebole: obtožbe o zmedi po drugi okužbi v Dallasu

Ameriške zdravstvene oblasti iščejo potnike, ki so bili na letalu z okuženo medicinsko sestro.

Objavljeno
15. oktober 2014 21.33
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York

New York - Teksaške ­zdrav­stvene oblasti so danes ­sporočile, da so v bolnišnici v Dallasu,­ kjer so skrbeli za obolelega liberijskega državljana,­ osamili že drugo medicinsko sestro, pri kateri so potrdili okužbo z virusom ebole. Ta je dan pred torkovim izbruhom bolezni potovala z letalom iz Clevelanda, zato so oblasti začele iskati 132 potnikov, ki so bili z njo na letalu.

Medicinska sestra Amber Vinson je v torek sporočila, da ima povišano temperaturo, zato so jo nadrejeni nemudoma osamili, laboratorijska preiskava pa je nekaj ur kasneje potrdila, da je okužena z virusom ebole. Obe okuženi medicinski sestri sta bili del ekipe, ki je skrbela za Thomasa Duncana, Liberijca, ki je septembra okužen priletel v ZDA, nato pa po nekaj dneh zbolel in umrl v bolnišnici.

Danes so se lotili čiščenja njenega stanovanja in avtomobila, oblasti pa so opozarjale sosede, naj pozorno spremljajo svoje zdravstveno stanje. Še več skrbi je zbudila ugotovitev, da je v ponedeljek zvečer iz Clevelanda potovala v Dallas, zato je zvezno Središče za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) začelo pregledovati potnike na tem letu. Po besedah dr. Franka Esperja, strokovnjaka za nalezljive bolezni v clevelandski bolnišnici­ Case, možnosti za okužbo niso velike, saj se virus v sedanji obliki začne izdatneje širiti šele po izbruhu bolezni.

Sorodniki so zdravi

»Duncanovi sorodniki so kljub tesnemu stiku ostali zdravi, saj oboleli niso kužni, dokler se ne razvijejo bolezenski znaki. Okužili pa sta se medicinski sestri, ki sta skrbeli zanj med boleznijo,«­ je dr. Esper poskušal pomiriti izbruh strahu v ZDA. Nina Pham, 26-letna medicinska sestra, ki se je kot prva oseba v ZDA okužila z ebolo, je medtem prejela transfuzijo krvi Kenta Brantlyja, zdravnika iz Teksasa, ki se je okužil v Liberiji in je prebolel bolezen. Za zdaj je njeno stanje stabilno.

Ob okužbi druge medicinske sestre v prezbiterijanski bolnišnici v Dallasu zdravstvene oblasti iščejo pomanjkljivosti v medicinskem protokolu. Direktor CDC Thomas Frieden je ocenil, da morda ni bila dovolj previdna pri snemanju zaščitnih oblačil. Sindikat medicinskih sester je zatrdil, da je bila v bolnišnici prve dni po sprejemu pacienta z ebolo precejšnja zmeda. »Ni bilo vnaprejšnjih priprav, kako ravnati s pacientom, ni bilo protokola, ni bilo sistema,« je sporočil sindikat Nacionalno združenje sester. Pri tem niso hoteli razkriti imen zdravstvenih delavcev iz Dallasa, ki so jim posredovali informacije o ­pomanjkljivostih.

CDC je v Teksas poslal ekipo strokovnjakov, Thomas Frieden pa je v torek obžaloval, da tega niso naredili že ob sprejemu Duncana v bolnišnico. Po njegovih besedah bodo odslej v vse bolnišnice, ki se ukvarjajo z okuženimi z ebolo, v nekaj urah poslali strokovno ekipo, v njej bodo tudi »vodilni svetovni ­strokovnjaki za zaščito ­zdravstvenih delavcev pred ­okužbo«.

Bolnišnici v Atlanti in Nebraski, ki sta zdravili okužene z ebolo, sta v torek prek konferenčnega telefonskega klica poskušali svetovati drugim zdravstvenim ustanovam po ZDA, kako ravnati v takšnih primerih. »Vsaka klinika v ZDA mora biti seznanjena s tem, kako ukrepati, če sprejmejo pacienta, ki se je vrnil iz ene od držav z epidemijo ebole in ima povišano temperaturo,« je opozoril dr. Alexander Isakov iz bolnišnice Emory v Atlanti. Pri njih so uspešno pozdravili dr. Brantlyja in zdravstveno delavko Nancy Writebol, ki sta se okužila v Liberiji.

Vendar je Emory specializirana ustanova, za takšne primere so se urili več kot 10 let. Okužba dveh medicinskih sester v Dallasu je sprožila pomisleke o ustreznosti postopkov v drugih bolnišnicah in načela zaupanje v zdravstvene oblasti. V Beli hiši so zatrdili, da zaupajo v dosedanje delo CDC in njegovega direktorja dr. Friedna. Po drugi strani je dr. Esper opozoril, da lahko druga okužba povzroči »zdrs nihala na drugo stran, ko bomo sprejemali precej strožje in obsežnejše ukrepe«.

Kongresni politiki, sploh tisti, ki jih čez slabe tri tedne čakajo volitve, pozivajo Belo hišo, naj imenuje »carja ebole«, vladnega člana, ki naj bi usklajeval ameriške ukrepe za zajezitev okužb z virusom. Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je dejal, da o tem ne ­razmišljajo.