Evropski madež na svilnem pasu

Kitajsko-evropski odnosi so zaradi pobude pasu in poti prej razburkani kakor pa okrepljeni. 

Objavljeno
17. maj 2017 19.03
Zorana Baković
Zorana Baković

Pogajanja med Kitajsko in Evropsko unijo, ki bi lahko pripeljala k podpisu sporazuma o obojestranskih vlaganjih, so se ta teden nadaljevala s še dodatno nujo. Bruselj namreč brez dogovora ni pripravljen podpreti velikega načrta kitajskega predsednika Xi Jinpinga o evrazijski integraciji vzdolž (gospodarskega) pasu in (svilne) poti.

Na pravkar zaključenem forumu, posvečenem pasu in poti v Pekingu, je največ nasprotovanja kitajski različici globalizacije nepričakovano prišlo ravno s strani enotnih Evropejcev. Uradni Peking si zdaj prizadeva prikriti razočaranje in bes ter se čim bolje pripraviti na bližnji vrh z voditelji EU.

Na njem bi lahko odstranili ovire, ki preprečujejo uresničenje Xijevih sanj. To pa bi se lahko zgodilo zgolj pod pogojem, so opozorili evropski funkcionarji, da Kitajska zagotovi transparentnost poslovanja, zakonite javne razpise za izbiro partnerjev, socialno odgovornost, finančno vzdržljivost projektov v okviru pasu in poti ter visoko dovzetnost za ekološke pogoje na ozemljih, kjer bodo te projekte izvajali.

Seznam zahtev, ki jih organizatorji foruma z evropske strani niso pričakovali, je bil razmeroma dolg. Po malem so računali na to, da bo izrecna podpora, ki jo strategiji pasu in poti daje Velika Britanija, pritegnila tudi ostale evropske države, da se zberejo okoli Kitajske kot voditeljice nove faze globalizacije. Tako bi se lahko vsi skupaj uprli ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu in njegovemu protekcionizmu.

Razbita harmonija

Vendar pa je Evropejce razjezilo že to, da je kitajska stran zgolj teden pred začetkom foruma podala osnutek skupne izjave s pripombo, da njenega besedila ni moč spremeniti. V osnutku ni bilo niti ene od točk, pri katerih je EU vztrajala pred srečanjem. Tako se je harmonija razbila. Nekateri od predstavnikov evropskih držav so bliže trditvam Indije, da je projekt pasu in poti hujši od klasičnega kolonializma, saj brezobzirno prečka svetinji suverenosti in ozemeljske celovitosti. Kitajska je te obtožbe zavrnila s trditvijo, da pas in pot zgolj rešujeta probleme, ki so jih Aziji povzročili evropski kolonizatorji.

Foto: Thomas Peter/AFP

Kitajski partijski mediji trdijo, da se bo to še posebej pokazalo na Bližnjem vzhodu, kjer je kolonizacija najprej povzročila cel kup problemov, ki so nato zaradi zahodnega posredovanja postali nerešljivi. Pas in pot bosta te napake popravila tako, da bosta pomagala bližnjevzhodnim državam pri otepanju z revščino. S svetom jih ne bosta povezala preko dolgih kolon beguncev, ampak preko trgovine in vlaganj.

Evropejci nad tem niso bili navdušeni. Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je med srečanjem s kitajskim notranjim ministrom Guo Shengkunom v začetku meseca vsemu temu oponesel s trditvijo, da velik del beguncev pripluje na evropska tla v gumijastih čolnih kitajske izdelave. Kitajska izvaža napihljive čolne v azijske države, od koder pridejo v roke tihotapcem ljudi. Pravijo, da če azijska sila že ni odprla svojih vrat za begunce, bi lahko vsaj kaj storila za zaprtje morskih poti k staremu kontinentu. Mnogi so na njih izgubili življenja ter s tem v evropsko zavest vtisnili neizbrisno sled.

Nova energija

Podpredsednik evropske komisije Jyrki Katainen je, kot pravi sam, obšel »diplomatsko ovinkarjenje« ter med ponedeljkovim srečanjem z namestnikom kitajskega premierja Ma Kaijem naravnost zahteval, naj kitajska stran pospeši postopke glede podpisovanja dvostranskega sporazuma o vlaganjih ter da naj konkretno ukrepa glede zmanjšanja prevelikega obsega proizvodnje jekla. Ocenjujejo, da je kitajski višek dvakrat večji od skupne proizvodnje evropskih jeklarn. Evropske zadruge tega sektorja so zelo nezadovoljne s tem, kako Bruselj ureja odnose s Pekingom.

Foto: Jason Lee/Reuters

Pripombe nekaterih kritikov Xi Jinpingovih projektov se nanašajo prav na to, da hoče Kitajska izkoristiti svoje preobsežne industrijske veje ter nakopičene viške blaga vložiti v povečanje lastne gospodarske in politične prevlade na širšem območju, ki ga bosta zajemala pas in pot. S tem bo azijska sila, pravijo nekateri, preložila del svoje zadolženosti na druge. Zaradi tega je treba imeti v mislih posledice tega mega projekta na finančno ravnovesje.

Xi Jinping je med torkovim srečanjem z italijanskim premierjem Paolom Gentilonijem sugeriral, da bi se njegova pobuda pasu in poti lahko stikala z evropskim načrtom naložb. S tem bi v kitajsko-evropske odnose vbrizgali novo energijo. O vsem tem bodo nadalje razpravljali na vrhu med EU in Kitajsko, ki bo potekal 2. junija v Bruslju. Že zdaj so najavili, da bosta ob tej priložnosti obe strani dali močno podporo pariškemu sporazumu o boju proti podnebnim spremembam. Še naprej pa je pod vprašajem, na kakšen način bo svilna kitajsko-evropska pot k močnejšemu partnerstvu.