Farc in kolumbijska vlada na pogajanjih odkljukala še eno točko

Sprti strani sta dosegli dogovor o nadomestilu škode žrtvam konflikta.

Objavljeno
16. december 2015 14.58
COLOMBIA-REBELS/
Ma. Ja.
Ma. Ja.

Havana − Kolumbijska vlada in levičarsko uporniško gibanje Farc, največja uporniška skupina v državi, sta naredila nov korak na poti k sklenitvi mirovnega sporazuma in po treh letih pogajanj dosegla še en preboj. Sprti strani sta namreč dosegli dogovor o nadomestilu škode žrtvam konflikta.

Kot so v skupni izjavi sporočili pogajalci, so izpolnili zavezo, da bodo v središče mirovnega sporazuma postavili žrtve več kot pol stoletja trajajočega konflikta. Sklenili so namreč, da bodo zanje oblikovali sistem povračila in nadomestila povzročene škode. Poskrbeli bodo tudi, da tisti, ki jih je prizadel konflikt, ne bodo znova postali žrtve. Ukrepi vključujejo tudi popravilo in obnovo infrastrukture v skupnostih, ki so jih spopadi najhuje prizadeli.

Sprti strani sta se dogovorili tudi o oblikovanju posebne komisije za odkrivanje resnice in vzpostavitvi skupine, ki obljublja, da bo poiskala tisoče pogrešanih, identificirala njihove posmrtne ostanke in jih vrnila svojcem.

Poleg tega so pogajalci predstavili tudi podrobnosti dogovora o vzpostavitvi posebnih sodišč, pred katerimi bodo sodili nekdanjim upornikom, potem ko bo mirovni sporazum dokončno sklenjen. Kot so sporočili, so se dogovorili o posebnem pravosodnem sistemu, po katerem bodo sodili obtoženim za zločine, ki sta jih, kot trdijo organizacije za človekove pravice, v času konflikta zakrivili obe strani. Posebno sodišče bo za vsa dejanja z izjemo najbolj resnih, kot so vojni zločini in zločini proti človečnosti, menda ponujalo toliko amnestije, kot bo le mogoče. Nekdanjim upornikom in vojakom, ki bodo priznali zločine, storjene med konfliktom, bodo tako predvidoma izrekali blažje kazni, kot je na primer opravljanje javnih del, ali pa od pet- do osemletne kazni z »omejitvijo svobode«, kar bo predvidoma vključevalo nadzor in spremljanje, ne pa zaporne kazni.

Kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos je nad dogovorom že izrazil zadovoljstvo. »Še nikoli nismo bili tako blizu končnemu dogovoru,« je zapisal na družabnem omrežju twitter.

Sprti strani sta se sicer doslej dogovorili o štirih od šestih točk, in sicer o zemljiški reformi − gospodarskemu in družbenemu razvoju ruralnih območij ter razdelitvi zemlje revnim kmetom −, politični participaciji nekdanjih upornikov, boju proti tihotapljenju drog, ki velja za enega glavnih virov financiranja Farca, in pravici za žrtve.

Nerešeni tako ostajata zgolj še vprašanji, kako se bodo pripadniki Farca razorožili in kakšen bo mehanizem ratifikacije končnega sporazuma. Ta bo, kot sta se zavezali sprti strani, sklenjen do 23. marca prihodnje leto, slaba tri leta in pol po začetku pogajanj. Sporazum bodo morali na koncu z referendumom potrditi kolumbijski volivci.