FBI in Europol aretirala 900 osumljenih pedofilov

Rešili so že tristo otrok. Nekateri so zaskrbljeni zaradi nezakonitega vdora v računalnike osumljencev.

Objavljeno
06. maj 2017 10.46
shutt*pedofilija
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Washington - Ameriški in evropski organi pregona so po dveh letih preiskave zloglasne mreže Playpen v petek aretirali okrog 900 osumljenih pedofilov in rešile okrog 300 otrok. FBI in Europol sta aretacije naznanila le nekaj dni zatem, ko je bil ustanovitelj Playpena Steven Chase obsojen na 30 let zapora.

Aretirali so ga decembra 2014 na Floridi, kar je sprožilo svetovno operacijo lova na uporabnike spletnega foruma, ki je bil zakopan globoko v tako imenovano »temno omrežje.« Tam se nezakonite aktivnosti skrijejo s kodiranjem in posebno programsko opremo za anonimnost.

FBI shekal Playpen in pridobil podatke

Na Playpenu so uporabniki izmenjavali fotografije in video posnetke golih otrok oziroma spolnih zlorab. Operacijo »duda« je policija začela, ko je FBI z virusnim programom prevzel Playpen in zbiral informacije o uporabnikih. Na ta način so vdrli v več kot 1000 računalnikov po svetu.

Vodja preiskave pri FBI Dan Alfin je dejal, da se operacija nadaljuje. Ne gre za igro, saj gre za zlorabe otrok, kar nameravajo zaustaviti. Skupine za zaščito državljanskih pravic so sicer kritične zaradi postopka, saj je policija nezakonito vdirala v računalnike brez sodnih nalogov.

Vodja evropskega centra za boj proti računalniškemu kriminalu pri Europolu Steven Wilson trdi, da so tovrstne metode pač nujno potrebne za lov na kriminalce, ki se skrivajo za kodami. Č»e bomo delovali po zakonih iz 19. stoletja, ne bomo mogli ujeti takšnih kriminalcev,« je dejal.