Filipini se umikajo iz Mednarodnega kazenskega sodišča

Filipini ne priznavajo več pristojnosti sodišča, saj je, kot menijo, oblast pod vodstvom Rodriga Duterteja tarča neupravičenih napadov.

Objavljeno
16. marec 2018 14.43
PHILIPPINES-DUTERTE/ICC
Ka. M., STA
Ka. M., STA

Manila – Filipini so Združene narode uradno obvestili, da se protestno umikajo iz Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) zaradi napadov na filipinskega predsednika Rodriga Duterteja, je danes sporočilo zunanje ministrstvo v Manili.

Ob odstopu od rimskega statuta, ki ustanavlja sodišče, je filipinski zunanji minister Alan Peter Cayetano izjavil, da je ICC izrabljen v »dobro orkestrirani kampanji zavajanja mednarodne skupnosti«, ki z izkrivljanjem dejanskega stanja teži h »križanju predsednika Duterteja in Filipinov«. Kampanjo domnevno vodijo »elementi«, ki poskušajo strmoglaviti filipinsko demokratično izvoljeno vlado, je še dodal.

Predsednik Duterte je sicer že v sredo sporočil, da so Filipini umaknili ratifikacijo rimskega statuta. Duterte je umik ratifikacije napovedal po tem, ko je predhodno izrazil pripravljenost na sodelovanje v morebitnem sodnem postopku zaradi zunajsodnih pobojev, ki se domnevno dogajajo v tako imenovani vojni proti drogam. Tožilstvo ICC se za tožbo lahko odloči na podlagi izsledkov preliminiarne preiskave, ki se je začela prejšnji mesec.

Rodrigo Duterte zavrača očitke, da se v filipinski vojni proti drogam dogajajo hujše kršitve človekovih pravic. Foto: Ezra Acayan/Reuters

Medtem ko uradni podatki kažejo, da je v vojni proti drogam, ki se je začela poleti 2016, pod streli filipinskih policistov padlo več kot 4100 ljudi, človekoljubne organizacije navajajo višje številke. Ocenjujejo namreč, da je bilo ubitih še dodatnih 8000 ljudi. Mnogi vojno označujejo za zločin proti človečnosti.