Florida stopica po poti z(a) manj orožja

Z novo orožarsko zakonodajo bi dvignili starostno mejo za nakup polavtomatskih pušk z 18 na 21 let.

Objavljeno
24. februar 2018 09.57
Pictures Of The Week Photo Gallery
Be. B., STA
Be. B., STA
Guverner Floride Rick Scott, ki se bo novembra potegoval za položaj zveznega senatorja, je včeraj predstavil predlog nove orožarske zakonodaje v državi, ki med drugim predvideva dvig starostne meje za nakup polavtomatskih pušk z 18 na 21 let, obenem pa je zavrnil idejo oboroževanja učiteljev.

Zakaj varnostnik ni ukrepal, še ni jasno

Oboroževanje učiteljev zagovarja predsednik ZDA Donald Trump, čeprav niti oboroženi policist 14. februarja ni uspel preprečiti pokola na srednji šoli v Parklandu na Floridi. Razlog zakaj ni ukrepal, ko je 19-letni Nikolas Cruz šest minut streljal po šoli in pobil 17 ljudi, je še vedno predmet preiskave.

Predsednik svojo idejo o oboroženih učiteljih razlaga kot enostavno rešitev in to na način, ki učitelje opisuje kot revolveraše divjega zahoda, ki bodo v trenutku potegnili pištolo in ugonobili napadalca.

Z malenkostmi, kot je na primer to, kje bodo pištole, da do njih ne pridejo zvedavi otroci, ali pa kako bo športni učitelj, ki bi jih Trump še posebej rad oborožil, pravočasno priletel iz telovadnice na drugo stran šole, kjer se odvija pokol, ter drugimi podobnimi neznankami se Trump ne ukvarja.

Scott se oddaljuje od Trumpovih idej

Šolski nadzornik okrožja Broward Robert Runcie, kamor spada Parkland, je odločno proti oboroževanju učiteljev, ki si tega niti najmanj ne želijo. Že tako nimajo lahkega dela. Scott, ki potrebuje glasove zmernih volivcev za osvojitev senatnega sedeže, je ugotovil, kam piha veter in se je oddaljil od Trumpove ideje, čeprav je zagovornik orožja in predsednika ZDA.

»Zdaj je pravi čas, da se pogovarjamo o orožarski zakonodaji.« Foto: Joe Skipper/Reuters

Namesto tega podpira prisotnost oboroženega policista na vsaki šoli in po enega policista za vsakih 1000 otrok na večjih šolah, čeprav se to v primeru Parklanda ni najbolje obneslo.

Predlaga tudi druge ukrepe v skupni vrednosti 500 milijonov dolarjev, kot je možnost, da sodišče prepove nakup ali posedovanje orožja nasilni ali duševno moteni osebi. Uvedli naj bi tudi možnost 72-urnega neprostovoljnega opazovanja v psihiatrični bolnišnici za nekoga, ki bi lahko bil nevaren, več denarja pa bi namenili tudi za izboljšanje programov psihiatričnega zdravljenja.

Republikanci za oboroževanje učiteljev

Scottovi kolegi republikanci v državnem kongresu Floride pa so bolj na strani predsednika ZDA in pripravljajo zakon za oboroževanje učiteljev, ki naj bi jih posebej za ta namen izurili policisti. Predlagajo tudi uvedeno najmanj tri dni dolge čakalne dobe pred odobritvijo nakupa orožja, seveda z izjemami, pa le v trgovinah, kar ne zajema trgovanja po sejmih, zasebno in preko interneta.

Demokrati in srednješolci pa zahtevajo popolno prepoved polavtomatskega orožja in nabojnikov z veliko kapaciteto. Žrtev bi bilo namreč precej manj, če bi moral morilec večkrat polniti svoje orožje. Leta 2012 je namreč v Newtownu uspelo zbežati 11 otrokom, ko je fizično precej slaboten morilec menjaval nabojnik.