Francija pripravljena posredovati med Kurdi in Turčijo na severu Sirije

Macron je izpostavil odločilno vlogo sirskih demokratičnih sil v boju proti džihadistični Islamski državi.

Objavljeno
30. marec 2018 11.07
Syria US Turkey
Š. J., STA
Š. J., STA
Pariz – Francoski predsednik Emmanuel Macron je včeraj sprejel delegacijo kurdsko-arabskih Sirskih demokratičnih sil, katerih ključni del je kurdska milica YPG. Proti njej na severu Sirije Turčija izvaja ofenzivo. Macron je izrazil pripravljenost Francije posredovati v tem konfliktu.

Macron je v pogovoru izpostavil odločilno vlogo Sirskih demokratičnih sil (SDF), ki jih sestavljajo kurdski in arabski borci, v boju proti džihadistični Islamski državi (IS), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ponovil je, da je prioriteta Pariza boj proti terorizmu. SDF je zagotovil podporo Francije, še posebej pri stabilizaciji varnostnih območij na severovzhodu Sirije, »da bi preprečili ponovno okrepitev Islamske države, medtem ko čakamo na politično rešitev sirskega konflikta«, so sporočili iz Elizejske palače.

Hrbtenica Sirskih demokratičnih sil je sirska kurdska milica YPG, ki jo je Turčija med operacijo po več letih 19. marca pregnala iz enklave Afrin. Turčija je operacijo začela januarja z utemeljitvijo, da je YPG povezana s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK), kar milica, ki je ključna partnerica ZDA v boju proti Islamski državi v Siriji, zanika.

Macron je ponovil zavezanost Francije boju proti PKK, kot tudi varnosti Turčije. Pri tem je izrazil upanje, da »bo mogoče vzpostaviti dialog med SDF in Turčijo s pomočjo Francije in mednarodne skupnosti«, glede na to, da dejavnosti Sirskih demokratičnih sil nimajo nikakršne operativne povezave s teroristično skupino PKK.

Erdoğan: Stališče Francije je napačno

»Zavračamo kakršnakoli prizadevanja za dialog, stike ali mediacijo med Turčijo in terorističnimi organizacijami,« je na twitterju zapisal tiskovni predstavnik turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana Ibrahim Kalin, poroča AFP. Hkrati je Pariz posvaril pred dejanji, ki bi dala legitimnost terorističnim skupinam.

»Države, ki jih imamo za prijateljice in zaveznike, morajo zavzeti jasno stališče proti vsem oblikam terorizma. Različna imena in krinke ne morejo zakriti resnične identitete teh terorističnih skupin,« je še sporočil Kalin.

Oglasil se je tudi Recep Tayyip Erdoğan, ki je dejal, da Turčijo zelo žalosti »napačno stališče« Francije do tega vprašanja, saj se Turčija ne pogaja s terorističnimi organizacijami.

Posredovanje Francije v Siriji ostaja v okvirih mednarodne koalicije proti IS

Po tem, ko je kurdski predstavnik Asija Abdelah po pogovoru z Macronom povedal, da bo Francija poslala vojake v Manbidž, naslednje mesto, ki mu Erdoğan grozi z napadom in kjer so že navzoči ameriški vojaki, so iz Elizejske palače sporočili, da Francija ne načrtuje enostranske vojaške operacije v Siriji zunaj mednarodne koalicije za boj proti IS. Francoske posebne enote so sicer že prisotne v Siriji, Pariz pa je glede njihovega števila in prisotnosti zelo diskreten.