Francija trdi, da ima dokaze, da je kemični napad izvedel sirski režim

Analize vzorcev s prizorišča napada so pokazale, da je bil v napadu uporabljen sarin, proizveden v sirskih laboratorijih.

Objavljeno
26. april 2017 15.51
MIDEAST-CRISIS/SYRIA-ATTACK
Š. P., STA
Š. P., STA
Pariz − Francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault je danes izjavil, da imajo francoske obveščevalne službe dokaze, da je sirski režim odgovoren za napad s kemičnim orožjem v začetku aprila, v katerem je bilo ubitih 87 ljudi.

Kot je dejal, so analize vzorcev s prizorišča napada v uporniškem kraju Kan Šejkun pokazale, da je bil v napadu uporabljen sarin, ki je bil proizveden v sirskih laboratorijih.


Francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault. Foto: Stephane de Sakutin/AFP

»Nobenega dvoma ni o odgovornosti sirskega režima glede na to, kako je bil uporabljeni sarin proizveden,« je Ayrault povedal po sestanku obrambnega sveta, ki ga vodi predsednik François Hollande.

Zunanji minister je dejal, da snov, o kateri Francozi trdijo, da je bila uporabljena v napadu, vsebuje heksamin, ki so ga našli tudi na prizorišču napada s plinom na severozahodu Sirije leta 2013.

»Lahko potrdimo, da je sarin, uporabljen 4. aprila, isti sarin, ki je bil uporabljen v napadu v Sarakebu 29. aprila 2013,« je zatrdil Ayrault. »Ta metoda nosi odtis režima in nam omogoča, da določimo odgovornost za ta napad,« je dodal.

Po navedbah francoskega diplomatskega vira so analizo opravili na neeksplodiranem ubojnem sredstvu, ki so ga našli v Kan Šejkunu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


V napadu s kemičnim orožjem je bilo ubitih 87 ljudi. Foto: Alaa Alyousef/AP

Sirski predsednik Bašar al Asad je odločno zanikal obtožbe, da so njegove sile v napadu uporabile kemično orožje, in jih označil za »stoodstotno izmišljotino«. Večkrat je ponovil, da je sirska vojska leta 2013 v skladu z dogovorom, doseženem ob posredovanju Rusije, izročila vse zaloge kemičnega orožja.

Ameriški predsednik Donald Trump je v odgovor na incident ukazal raketni napad na sirsko vojaško letališče, s katerega naj bi sirski režim izvedel napad na Kan Šejkun.