Frančišek: Države, ne zapirajte meja!

Papež je države pozval, naj sprejmejo migrante, ki bežijo pred revščino in vojnami.

Objavljeno
21. avgust 2017 17.49
Be. B., STA
Be. B., STA

Papež Frančišek je danes dejal, da mora varnost posameznika vedno pretehtati nacionalno varnost. V svoji poslanici je izzval trenutno prevladujočo politiko zaprtih mej, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izgon ni rešitev

Papež je opozoril, da skupinski in samovoljni izgoni migrantov in beguncev niso primerna rešitev, še posebno ne v primerih, ko se posamezniki vrnejo v državo, ki ne more zagotoviti spoštovanja dostojanstva in temeljnih pravic, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Države bi morale začeti migrantom podeljevati posebne začasne vizume,« je v svoji poslanici pred januarskim svetovnim dnevom migrantov in beguncev, ki jo katoliška cerkev pripravi več mesecev vnaprej, dejal papež. Dodal je, da si želi odprtja humanitarnih koridorjev za najbolj ranljive begunce.

»Morajo obstajati alternativne rešitve za tiste, ki v državo vstopijo nezakonito.« Pozval je, da države ne odredijo pripora tistim, ki meje prečkajo nezakonite. Meni, da bi morale države migrantom in beguncem ponuditi večje možnosti za varen in zakonit vstop v ciljne države. ZDA in Evropa se pri omejevanju pritoka migrantov sicer večkrat sklicujejo na grožnjo terorizma, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V svoji poslanici sicer papež ni imenoval nobene države, vendar strokovnjaki menijo, da je imel v mislih evropske poskuse preprečevanja pritoka migrantov čez Sredozemsko morje, še navaja dpa.

Integracija v družbo

Države naj bi migrantom in beguncem ponudile ustrezno namestitev, omogočile svobodo verskega izražanja in pomagale pri integraciji v družbo. Tovrstni proces je mogoče pospešiti preko nudenja državljanstva, ki ni povezano z ekonomskimi in jezikovnimi zahtevami ter z načini izrednih ureditev za migrante, da bi mogli v državi ostati dlje časa, je še dodal papež, ki vodi 1,2 milijarde katolikov po svetu.

Papež Frančišek je že večkrat dejal, da je nudenje pomoči ljudem v stiski krščanska dolžnost. Po njegovi oceni so migranti in begunci vir novih znanj in veščin in bi morali biti v družbah dobrodošli, poroča AFP.