Vrh G7: Potrdili zavezanost boju proti protekcionizmu

Razen ZDA so vse članice G7 potrdile še zavezanost k čim prejšnjemu zniževanju toplogrednih plinov.

Objavljeno
27. maj 2017 13.24
G7-SUMMIT/
Pi. K., STA, K. B.
Pi. K., STA, K. B.

Taormina  Na Siciliji se je končalo dvodnevno zasedanje voditeljev držav držav G7. Zavezali so se k ohranitvi odprtih trgov in boju proti protekcionizmu. Razlik z ZDA glede priznavanja pariškega podnebnega sporazuma niso premostili. 

Voditelji šestih držav  Italije, Nemčije, Velike Britanije, Kanade in Japonske  ter Evropska unija so v skupni izjavi potrdili močno zavezanost čimprejšnji uresničitvi pariškega sporazuma, katerega cilj je omejiti globalno segrevanje. Nemška kanclerka Angela Merkel je pri tem dejala, da glede podnebnih sprememb ne bodo sprejemali kompromisov.

Vendar ZDA so zadržane. Po besedah ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki se je že vrnil v Washington, bodo o tem odločile naslednji teden. Ta je od pariškega sporazuma obljubljal odstop že v času predvolivne kampanje, a je nato odločitev o tem prestavil, češ da se mora še posvetovati z ameriškimi partnerji. 

Za odprti trg

Udeleženci so bili bolj skladni pri vprašanju proste trgovine. »Svobodna, poštena in obojestransko koristna trgovina in vlaganja so ključni motor za rast in ustvarjanje delovnih mest,« so zapisali v skupno izjavo vrha.

Zavzeli so se tudi za boj proti protekcionizmu. Obenem bodo odločno nastopili proti »vsem nepoštenim trgovinskim praksam«, prav tako pa so priznali, da »trgovina doslej ni vedno delovala v korist vseh«. Za Merklovo je ta dogovor velik napredek. »Skupaj bomo ohranili odprte trge in se borili proti protekcionizmu, obenem pa zagotovili ostro kljubovanje nepoštenim trgovinskim praksam,« je dejala.

Migracijska politika pod vprašajem

Italija, ki predseduje G7, in najbolj občuti množične migracije iz Afrike, je to celino postavila za eno prednostnih nalog, a je morala svojo ambiciozno zastavljeno izjavo glede te občutljive teme pod pritiskom ZDA bistveno okrniti. Glede na osnutek sklepne izjave naj bi voditelji zapisali, da imajo vlade »suvereno pravico« zapreti svoje meje in omejiti migracije.

Zaostritev stališča G7 glede migracij je naletela na ogorčen odziv nevladnih organizacij. Danes se je oglasila skupina Oxfam, kjer so vrh označili za škandalozen: »Da voditelji G7 pridejo prav na Sicilijo, na prag morja, kjer je letos umrlo 1400 ljudi, in danes odletijo nazaj domov, ne da bi naredili karkoli resnega glede tega,« je za dpa dejal predstavnik organizacije.

Države skupine G7 so poleg tega v izjavi posvarile Rusijo glede Ukrajine. Sankcije proti njej bodo trajale, dokler ne bo uresničila zavez iz sporazuma iz Minska. Če bodo njena dejanja to terjala, pa so obenem pripravljeni tudi na nove sankcije proti Rusiji, dodajajo.

Že v petek so sicer voditelji sprejeli izjavo o boju proti terorizmu, v kateri so pozvali internetne ponudnike in upravljavce družbenih omrežij, naj ukrepajo proti ekstremistični vsebini na svetovnem spletu. Obljubili so tudi okrepljen boj proti terorizmu po terorističnem napadu v Manchestru. Za Donalda Trump je ravno terorizem najpomembnejša tema. »Terorizem je čisto na vrhu seznama,« je tvitnil.

Vrh je razkril številne nove izzive v odnosih med državami in delitve zaradi nasprotnih stališč ZDA. To naj bi se kazalo tudi v kratkosti letošnje sklepne izjave, ki je bila objavljena na šestih straneh, lanska pa na 32.