Generalna skupščina ZN je izvolila nove članice varnostnega sveta

Nove nestalne članice so Angola, Malezija, Venezuela in Nova Zelandija. Na koncu je bila izvoljena še Španija.

Objavljeno
16. oktober 2014 10.32
UN-SECURITY COUNCIL-UKRAINE
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si, STA
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si, STA

New York − Generalna skupščina ZN je danes v prvem krogu izvolila štiri nove nestalne članice Varnostnega sveta ZN, ki bodo od 1. januarja 2015 dve leti sodelovale pri delu najpomembnejšega organa svetovne organizacije. To so Angola, Malezija, Venezuela in Nova Zelandija. Po treh krogih je bila na koncu izvoljena še Španija, ki je ugnala Turčijo, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Izvoljene države bodo za naslednji dve leti v Varnostnem svetu zasedle položaje Ruande, Južne Koreje, Argentine, Avstralije in Luksemburga, ki se 31. decembra poslavljajo.

Za izvolitev je bilo potrebno osvojiti dve tretjini glasov prisotnih in glasujočih članic Generalne skupščine, ki skupaj šteje 193 držav.

Države se za kandidature odločajo znotraj svojih regionalnih skupin sistema ZN in v afriški, azijski ter latinsko-ameriški so se o kandidaturah dogovorili vnaprej, zato je bilo glasovanje za Angolo, Malezijo in Venezuelo le formalnost.

Angola je v prvem krogu prejela 190 glasov, nekdo pa je oddal še glas za Kongo. Malezija je dobila 187 glasov in pri azijski skupini šaljivcev ni bilo. Pri glasovanju o Venezueli se je vzdržalo deset držav, nekdo pa je na glasovnico dodal Brazilijo, vendar je bolivarska republika s 181 glasovi zlahka presegla potrebno mejo 122 držav.

Tudi skupina Zahodna Evropa in drugi je imela uvodoma le dve kandidatki za dva prosta sedeža, kasneje pa se je Španiji in Novi Zelandiji priključila še Turčija in vse tri države so morale malce okrepiti svojo kampanjo.

Španija in Nova Zelandija sta jo sklenili v ponedeljek s sprejemoma za veleposlanike in druge povabljene, ki so na koncu dobili tudi priložnostna darila. Turčija je denarnico odprla še bolj in je v sredo zvečer priredila velik sprejem v znamenitem hotelu Waldorf Astoria, ki je bil pred kratkim prodan kitajski zavarovalnici, poroča STA.

Po vključitvi Turčije v tekmo je med diplomati neuradno krožilo mnenje, da bo na koncu praznih rok ostala Španija, kar pa se ni zgodilo. Španija je v prvem krogu glasovanja dobila 121 glasov, v drugem krogu glas manj, v odločilnem tretjem krogu, ko je bilo za zmago potrebnih 128 glasov, pa jih je Španija dobila 132, Turčija pa le 60.

Vzhodnoevropska skupina, katere članica je tudi Slovenija, bo prišla na vrsto za volitve prihodnje leto. Do konca leta 2015 v Varnostnem svetu iz te skupine ostaja Litva. Poleg petih stalnih članic Varnostnega sveta (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija) in Litve do konca prihodnjega leta na položaju ostajajo še Nigerija, Čad, Čile in Jordanija.

Varnostni svet ZN je najpomembnejši organ svetovne organizacije, ki sprejema odločitve o miru in varnosti po svetu, njegove resolucije pa so pravno zavezujoče. Za uveljavitev volje mednarodne skupnosti lahko Varnostni svet sprejema tudi sankcije in odobri uporabo sile.

Poleg tega ima še dve zelo pomembni pooblastili, kot sta imenovanje generalnih sekretarjev ZN in sprejem novih članic v ZN. Formalno sicer oboje potrdi Generalna skupščina, vendar na predlog Varnostnega sveta, kjer odloča pet stalnih članic s pravico do veta. Varnostni svet ZN skupaj z Generalno skupščino prav tako potrjuje sodnike Mednarodnega sodišča v Haagu.

Več kot 60 držav članic ZN doslej še ni bilo v Varnostnem svetu. Sloveniji je to uspelo in je pri sprejemanju najpomembnejših odločitev mednarodne skupnosti sodelovala v letih 1998 in 1999, še piše STA.