Glavno mesto Jemna pretresel bombni napad

Po zadnjih podatkih je v napadu na trgu Tahrir umrlo najmanj 43 ljudi, mnogi so ranjeni.

Objavljeno
09. oktober 2014 12.09
YEMEN-SECURITY/
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Sana − Osrednji trg Tahrir v jemenskem glavnem mestu Sana je danes pretresla silovita eksplozija, v kateri je po zadnjih podatkih je umrlo najmanj 43 ljudi, mnogi pa so ranjeni. Po navedbah očividcev so bili tarča samomorilskega napada pripadniki šiitske skupnosti Huti.

Kot je povedal varnostnik banke na trgu Tahrir, kjer so se zbrali privrženci šiitskih upornikov, ki so prejšnji mesec preplavili jemensko glavno mesto, se je moški, opasan z eksplozivom, približal nadzorni točki in sprožil smrtonosno napravo. Odgovornosti za dejanje ni prevzel še nihče, a napad po poročanju Reutersa spominja na tiste, ki jih je v preteklosti izvedla Al Kaida.

Šiitski uporniki so Sano preplavili 21. septembra po srditih spopadih s silami, zvestimi vadi, pri čemer je umrlo več kot 270 ljudi, piše agencija AFP. Še istega dne je bil po posredovanju Združenih narodov sklenjen dogovor o umiku upornikov iz glavnega mesta in imenovanju nevtralnega predsednika vlade. A uporniki se ne strinjajo z izbiro kandidata za mandatarja in zahtevajo večjo vlogo pri političnem odločanju ter političnih in gospodarskih reformah.

Eksplozija se je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zgodila po objavi novice, da je mandatar za sestavo vlade Ahmad Avad bin Mubarak zaradi protesta šiitskih upornikov zavrnil možnost, da bi sestavil novo vlado. Kandidat za premirja je predsednika Abda Rabuja Mansurja Hadija v pismu zaprosil, naj ga v dobrobit narodne enotnosti in da bi državi prihranil delitve, izvzame iz oblikovanja nove vlade. Jemenski predsednik naj bi njegovo prošnjo že sprejel.

Še ena eksplozija je davi odjeknila tudi na jugovzhodu države, v njej pa je bilo ubitih 20 vojakov. Za eksplozijo avtomobila bombe domnevno stoji teroristična organizacija Al Kaida. Ta je že v sredo izvedla vrsto napadov, v katerih je bilo ubitih deset policistov, poroča AFP.