Hči, prva dama ali prinašalka sporočil?

Južni Korejci jo imajo radi ne glede na to, kakšno sporočilo prinaša od svojega očeta.

Objavljeno
23. februar 2018 17.03
Zorana Baković, poročevalka
Zorana Baković, poročevalka
Južni Korejci vedo, da ima ­naziv »visoke svetovalke« ameriškega predsednika, vendar ji kljub temu pravijo samo Ivanka. V tem imenu se skriva vse. Tudi hči Donalda Trumpa. In dejanska prva dama ZDA. In prvakinja v sporazumevanju.

Ko je prispela v Južno Korejo, nihče ni mogel odgovoriti na vprašanje, kakšna sporočila prinaša iz Bele hiše. Najprej je v Modri hiši, kot pravijo predsedniški palači v Seulu, večerjala z Mun Dže Inom in gotovo je že takrat izvedela, kako se namerava južnokorejski predsednik vesti med politično avanturo s Severno Korejo. Pred dvema tednoma je Mun prav tako nasmejan gostil dejansko prvo damo Severne Koreje Kim Jo Džong, ki ima prav tako več nazivov - od voditeljice propagandnega oddelka Delavske stranke do sestre vodje Kim Džong Una.

Tribuna za pomembne osebe

Tudi Kim Jo Džong je prišla v Južno Korejo kot prinašalka sporočil. Munu je povedala, da ga njen brat vabi, naj čim prej obišče Pjongjang. Kakšno sporočilo bo Ivanka Trump prinesla od očeta, nihče ne ve, vendar lahko po marsičem sklepamo, da bo ravno tako celovito in večpomensko kot Trumpovi tviti.

Ivanka Trump je tik pred prihodom poudarila, da bo predvsem pozdravila ameriške reprezentante, ki tekmujejo na olimpijskih igrah v Pjongčangu. S tem se je distancirala od političnih vidikov športnega dogodka, na katere bo ob koncu olimpijskih iger opozorila še ena visoka severnokorejska delegacija s svojim prihodom.

Na olimpijskem stadionu bodo jutri zvečer predvidoma sedeli Kim Jong Čol, podpredsednik centralnega komiteja Delavske stranke, in Ri Son Gvon, predsednik odbora za mirno združitev. Tribuna za pomembne osebe bo verjetno videti popolnoma drugače, kakor je bila videti med slavnostnim odprtjem iger. Takrat je namreč na sedežu, rezerviranem za Severno Korejo, sedela elegantna Kim Jo Džong z nežnim nasmehom na obrazu, nekoliko stran od nje pa namrgodeni ameriški podpredsednik Mike Pence. Zdaj bo privabljala kamere negovana podoba Ivanke Trump, za njo bo z mrkim obrazom sedel Kim Jong Čol, znana nepopustljiva osebnost in nekdanji general na čelu urada za nadzor, pristojnega za vohunjenje in posebne ­operacije.

Zločinski značaj režima

Poleg tega je Kim na seznamu oseb, proti katerim so v Seulu uvedli sankcije, saj ga imajo za odgovornega za napade na Južno Korejo, med drugim za torpediranje vojaške ladje Čonan, ki je leta 2010 potonila na dno morja s 46 mornarji. Njegov prihod so odobrili po posvetu z Washingtonom, seveda zato, da bi pomagali vzpostaviti mir na Korejskem polotoku. Toda paradoksalno je že to, da je Mike Pence pred dvema tednoma pomenljivo obiskal razbitine korvete Čonan in tako opozoril na zločinski značaj severnokorejskega režima.

Sestra severnokorejskega voditelja Kim Jo Džong je Pjongčang obiskala ob otvoritvi olimpijskih iger. Sestala se je tudi z južnokorejskim predsednikom vlade Mun Dže Inom. Foto: Kim Kyung-Hoon/Reuters

Jasno je tudi, da je Kim Džong Un izbral mrkega soimenjaka za vodjo delegacije na sklepni slovesnosti olimpijskih iger zato, da bi sporočil južnokorejskemu vodstvu, kaj bo sledilo, če se bodo nadaljevale skupne vojaške vaje z ameriško vojsko. Pentagon namreč odkrito vztraja, da se morajo vaje nadaljevati.

»Vojaške vaje se morajo nadaljevati, tudi če to pomeni, da se bodo nadaljevali raketni in jedrski poskusi na severu,« mi je v Seulu povedal neki južnokorejski visoki diplomat. »Ne smemo dovoliti, da bi nas Pjongjang prisilil v menjavo nečesa, kar je nezakonito - varnostni svet OZN je prepovedal njihov jedrski in raketni program -, za nekaj, kar je zakonito, saj so naši skupni manevri z Američani del zakonitih ukrepov.«

Pot do trajnega miru


Po poročanju virov bo Mun poskusil namigniti Ivanki Trump, naj se sestane s severnokorejsko delegacijo, vendar je Washington vnaprej zavrnil kakršnokoli misel na pogovor. Južnokorejski predsednik si bo tako ali drugače prizadeval pridobiti soglasje ameriške strani za odhod v Pjongjang na pogovor s Kim Džong Unom. Mun in njegova Demokratska stranka sta prepričana, da je takšen dialog edina pot do trajnega miru.

Tako kakor so bile južnokorejske kamere pred dvema tednoma obsedene s Kim Jo Džong, bodo do ponedeljka spremljale vsak gib, nasmeh in izrečeno besedo Ivanke Trump. Ne glede na to, kaj bo storila, ko se bo na olimpijskem stadionu pojavila zastava združene Koreje, jo bo južnokorejska javnost še vedno imela rada. Všeč ji je, kako se oblači, kako se liči, kako se smeje.

Če že pišemo o vprašanjih, povezanih z vojsko, lahko dodamo, da bo tudi njena delegacija imela generala. Vincent Brooks je na čelu korejsko-ameriškega združenega vojaškega poveljstva in poveljuje 28.000 ameriškim vojakom, nastanjenim v Južni Koreji. Brooks bi bil morda boljši sogovornik generala Kima.