Hodorkovski ustanovil gibanje »Odprta Rusija«

Oster kritik Kremlja Hodorkovski je ustanovil gibanje, v katerem bi združil vse proevropske Ruse in konkuriral ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Objavljeno
20. september 2014 21.16
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ti. Kr., Delo.si, STA
Moskva - Gre za »dobro organizirano manjšino«, je bivši naftni tajkun Mihail Hodorkovski danes objavil v Parizu. Gibanje se bo imenovalo »Odprta Rusija«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekoč najbogatejši Rus je sicer lani ob izpustitvi iz zapora, v katerem je preživel deset let, napovedal, da se ne bo podal v politiko. Pojasnil je sicer, da »Odprta Rusija« ne bo stranka, ampak »platforma« za podobno misleče ljudi, poroča AFP.

Kljub temu pa pričakuje, da v Kremlju tega gibanja ne bodo sprejeli ravno z razumevanjem. »Pričakujem, da bodo razburjeni,« je dejal 51-letni Hodorkovski, ki se je po izpustitvi iz zapora takoj umaknil v tujino. Trenutno živi v Švici.

Kot navaja AFP, sta se Hodorkovskemu v Parizu že pridružila ugledna ruska izseljenca, ekonomist Sergej Gurijev, ki živi v Parizu, in poslovnež Jevgenij Čičvarkin, ki živi v Londonu. Oba sta iz Rusije pobegnila zaradi pritiskov ruskih obveščevalnih služb.

Kot so dejali, se zavedajo, da je Putin sedaj trdno v sedlu, vendar pa so prepričani, da se bo tudi njegova vladavina enkrat končala. In Rusija mora razmišljati o prihodnosti po Putinu, so izpostavili ob današnji predstavitvi »Odprte Rusije«, piše Slovenska tiskovna agencija.