Hongkong: pogajanja med oblastmi in protestniki negotova

Voditelji protestov so zagrozili, da bodo srečanje z oblastmi preklicali, če se »organizirani napadi« nanje ne bodo končali.

Objavljeno
03. oktober 2014 16.25
HONGKONG-CHINA/DIVISIONS
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Hongkong − Protestniki v Hongkongu, ki zahtevajo odstop tamkajšnjega voditelja Leung Chun-yinga in svobodne volitve, so danes pristali na pogovore z oblastmi, vendar pa je njihova izvedba pod vprašanjem. Ogrozili so jih namreč spopadi med protestniki in njihovimi nasprotniki, zaradi česar so voditelji protestov zagrozili, da bodo srečanje z oblastmi preklicali, če se »organizirani napadi« nanje ne bodo končali.

Okoli 200 protestnikov se je danes v četrti Mong Kok spoprijelo z večjo skupino nasprotnikov, ki je poskušala odstraniti barikade. »Vrnite nam Mong Kok, Hongkonžani morajo jesti!« je po pisanju Slovenske tiskovne agencije vzklikal eden od nasprotnikov protestov, medtem ko je poskušal odstraniti barikado. Nemiri so izbruhnili tudi med približno 25 prodemokratičnimi aktivisti in 50 nasprotniki v Causeway Bayu. V obeh primerih je posredovala policija in poskušala umiriti razmere, piše STA.

Protestniki sicer kljub današnjim nemirom menijo, da jih javnost še naprej podpira. »Tu smo samo zato, da bi se slišal glas Hongkonžanov,« je po pisanju STA dejal eden od njih. A kot poroča BBC, je na hongkonških ulicah danes precej manj ljudi kot prejšnje dni, kar nakazuje na to, da protesti počasi izgubljajo zagon.