Hongkonška vlada odpovedala pogovore s študentskimi voditelji

Protestniki so sporočili, da se ne bodo umaknili in da bodo zasedli nova območja, če vlada ne bo izpolnila njihovih zahtev.

Objavljeno
09. oktober 2014 17.15
HONG KONG-CHINA-POLITICS-DEMOCRACY
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Hongkong − Hongkonški protestniki so danes sporočili, da se ne bodo umaknili z barikad in da bodo zasedli nova območja, če vlada ne bo izpolnila njihovih zahtev po uvedbi neposredne demokracije. Hongkonška vlada je sicer danes odpovedala za petek predvidene pogovore s študentskimi voditelji.

»Brez utemeljene razlage in konkretnih idej, kako rešiti trenuten spor, se Hongkonžani ne bodo umaknili. In ni razloga, da bi kdo zahteval od nas, da se umaknemo. Gibanje Okupiraj se mora torej nadaljevati,« je za medije izjavil predsednik Hongkonške zveze študentov Alex Chow.

Študentski voditelji naj bi se v petek sestali z visokimi predstavniki hongkonške vlade, s katerimi naj bi poiskali rešitev za končanje protestov, ki so ohromili dele tega finančnega središča.

Chow je povedal, da še vedno resno mislijo glede pogovorov, je pa vlado pozval, naj bo iskrena glede izpolnjevanja njihovih zahtev.

Vendar pa je vlada danes odpovedala pogovore s študentskimi voditelji. »Temelji za konstruktiven dialog so bili spodkopani. Ni možno, da bi imeli jutri konstruktivno srečanje,« je za medije izjavila glavna sekretarka Carrie Lam. Krivdo za propad pogovorov je pripisala študentskim voditeljem, ki jih je obtožila, da so s svojimi izjavami v zadnjih dveh dneh spodkopali zaupanje.

Kitajske oblasti so avgusta odločile, da bodo Hongkonžani leta 2017 sami izvolili svojega naslednjega voditelja, vendar pa bodo lahko izbirali samo med dvema ali tremi kandidati, ki jih bodo odobrili v Pekingu.

Protestniki zahtevajo neposredne volitve brez omejitev in odstop trenutnega voditelja Leung Chun-yinga. Danes so njihove zahteve podprli tudi prodemokratični poslanci v zakonodajnem svetu, kot se imenuje hongkonški parlament.

»Pandemokratični tabor v zakonodajnem svetu se je odločil, da bo posnemal akcijo neposlušnosti zunaj sveta,« je dejal prodemokratični voditelj Alan Leong. »Hongkong je vstopil v obdobje neposlušnosti in nesodelovanja,« je dodal. Po njegovih navedbah je podporo njegovi kampanji obljubilo 23 od 70 poslancev v parlamentu, ki bodo blokirali nova vladna imenovanja in nenujne javne projekte.