Hongkonške oblasti znova pripravljene na pogovore s študenti

Predstavniki oblasti bi se morali s študenti srečati že prejšnji teden, a so tik pred zdajci srečanje odpovedali.

Objavljeno
16. oktober 2014 19.13
TOPSHOTS-HONG KONG-CHINA-POLITICS-DEMOCRACY
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Hongkong - Voditelj hongkonške vlade Leung Chun Ying je danes sporočili, da so voditelje študentskih protestov povabili na srečanje z oblastmi. Kot je pojasnil, bi razpravo o univerzalni volilni pravici hoteli začeti v čim krajšem času. »Upam, da v prihodnjem tednu,« je povedal Ying.

Hongkonške oblasti so študent na pogovore pozvale dan potem, ko so policisti iz podvoza, nedaleč od vladne stavbe, poskušali s solzivcem in gumijevkami pregnati protestnike. Sledili so izgradi, javno ogorčenje pa je pozneje sprožil posnetek na katerem šesterica policistov pretepa oklenjenega protestnika.

Hongkonške oblasti so šesterico osumljenih policistov začasno odstavile s položaja in sprožile preiskavo. Leung pa je danes pozval, naj incidenta ne spolitizirajo. Tudi danes zjutraj so se sicer protesti, nedaleč od urada Leunga, sprevrgli v izgrede.

Kot smo že poročali, so najhujši protesti v Hongkongu po vrnitvi tega mesta Kitajski izpod britanske krone leta 1997 izbruhnili, ker so se oblasti v Pekingu avgusta odločile, da ne bodo izpolnile obljube, da bodo v Hongkongu lahko leta 2017 svojega voditelja volili na neposrednih volitvah. Prepustil bi jim zgolj izbiro med dvema ali tremi kandidati, ki bi jih ponudil Peking.