Hongkonške ulice znova zavzemajo protestniki

Na ulicah je manj protestnikov kot pred tednom dni, a so mnogi opremljeni s šotori in zalogami hrane.

Objavljeno
10. oktober 2014 18.20
HONGKONG-CHINA/
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Hongkong - Ulice Hongkonga ja v popoldanskih urah znova zasedlo več tisoč protestnikov, ki od oblasti v Pekingu zahtevajo neposredne volitve novega hongkonškega vodstva. Voditelji študentov bi se morali danes sicer srečati z vodstvom nekdanje britanske kolonije, a so oblasti včeraj sporočile, da srečanje odpade, saj da protestniki grozijo s širitvijo protestniške kampanje.

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da se je na glavnem prizorišču protestov, nasproti sedeža mestnih oblasti, danes zbralo približno 7000 ljudi, torej veliko manj kot pred tedni. A so za razliko od množic prejšnjih dni ti očitno pripravljeni vztrajati dlje - opremljeni so namreč s šotori, prenosnimi tuši, tu in tam je opaziti tudi kakšno posteljo, piše AFP. »Tu bomo vztrajali, dokler vlada ne bo pripravljena govoriti z nami,« je povedala 21-letna študentka zdravstvene šole.

 Študentski voditelji za odpoved za danes načrtovanega srečanja krivijo vlado, a vztrajajo da so pripravljeni na sklenitev kompromisa. Vse dotlej nameravajo po poročanju AFP vztrajati na ulicah, navkljub vse večjemu javnemu nezadovoljstvu nad prometnim kaosom, ki so ga povzročili.

Kot smo že poročali, so najhujši protesti v Hongkongu po vrnitvi tega mesta Kitajski izpod britanske krone leta 1997 izbruhnili pred devetimi dnevi, ker so se oblasti v Pekingu avgusta odločile, da ne bodo izpolnile obljube, da bodo v Hongkongu lahko leta 2017 svojega voditelja volili na neposrednih volitvah. Prepustili bi jim zgolj izbiro med dvema ali tremi kandidati, ki bi jih ponudil Peking.

Protestniki, ki zahtevajo neposredne volitve brez omejitev in odstop voditelja Leung Chun-yinga, so tako v minulih tednih ohromili posamezne dele Hongkonga.