Hongkonški premier zahteva konec blokade mesta do ponedeljka

Vlada in policija sta odločeni, da bosta »z vsemi nujnimi ukrepi ponovno vzpostavili mir«.

Objavljeno
04. oktober 2014 17.46
HONGKONG-CHINA/
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ti. Kr., Delo.si, STA
Hongkong - V luči protestov v Hongkongu je tamkajšnji premier Leung Cun-ying ultimativno zahteval do ponedeljka konec blokade cest in vladnih poslopij v mestu. Po nasilju, ki je izbruhnilo med demonstranti in nasprotniki protestov, je Leung obe strani danes tudi pozval k miru, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ob tem je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa posvaril, da bi zaradi incidentov »položaj zelo lahko ušel izpod nadzora«. Lahko pride do »resnih posledic za varnost državljanov in družbeni red,« je v videoposlanici dejal Leung. Dodal je, da sta vlada in policija odločeni, da bosta »z vsemi nujnimi ukrepi ponovno vzpostavili mir«.

Najhujši protesti v Hongkongu po vrnitvi tega mesta Kitajski izpod britanske krone leta 1997 so izbruhnili pred več kot tednom dni, ker so se oblasti v Pekingu avgusta odločile, da ne bodo izpolnile obljube, da bodo v Hongkongu lahko leta 2017 svojega voditelja volili na neposrednih volitvah. Prepustil bi jim zgolj izbiro med dvema ali tremi kandidati, ki bi jih ponudil Peking, piše Slovenska tiskovna agencija.