Hongkonški študentje zahtevajo več demokracije

Peking vztraja, da bo sam izbral kandidate za prihodnjega voditelja nekdanje britanske kolonije.

Objavljeno
22. september 2014 15.26
HONG KONG-CHINA-POLITICS-DEMOCRACY
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Hongkong − Hongkonški študentje so danes začeli bojkot predavanj, ki bo trajal teden dni. Po navedbah prodemokratičnih aktivistov gre za začetek širše kampanje državljanske nepokorščine, ker kitajske oblasti prebivalcem mesta nočejo odobriti popolne volilne pravice, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Zagovorniki demokracije iz Hongkonga so ujeti v spor z oblastmi v Pekingu, ki vztrajajo, da bodo same izbrale kandidate za prihodnjega voditelja nekdanje britanske kolonije. Sanje Hongkonžanov o popolni demokraciji so se s tem bolj ali manj razblinile.

Koalicija prodemokratičnih skupin, ki jih vodi gibanje Okupiraj Central, je omejitve Pekinga označila za »lažno demokracijo«. Napovedala je vrsto protestnih akcij, med drugim tudi blokado finančne četrti Central.

Hongkonški študentje so prvi del koalicije, ki je uresničil napoved. Danes se je začel teden dni trajajoč bojkot predavanj, s katerim želijo predramiti javnost in podpreti boj za demokracijo. Njihov bojkot je uvod v večji protest, ki ga 1. oktobra načrtuje gibanje Okupiraj Central, piše STA.

Več tisoč študentov z različnih univerz danes ni prišlo na predavanja in so se zbrali v kampusu Kitajske univerze v Hongkongu, ki je postala redno prizorišče študentskih protestov za večje demokratične svoboščine v sedemmilijonskem mestu.

Študentski bojkot bi lahko oživil prodemokratično kampanjo, ki je v zadnjem času izgubila precej zaleta, ko so se zagovorniki demokracije sprijaznili, da oblasti v Pekingu ne bodo popustile.

Kitajske oblasti so prebivalcem Hongkonga obljubile, da bodo lahko do leta 2017 svojega voditelja volili na neposrednih volitvah. Toda avgusta so se odločile, da bodo lahko izbirali le med dvema ali tremi kandidati, ki jih je izbral odbor za imenovanje, v katerem pa ima glavno besedo Peking.

Najnovejša raziskava javnega mnenja je sicer pokazala, da so Hongkonžani vse bolj pesimistični o politični klimi. 21 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da bi zaradi trenutnih razmer razmislili o izselitvi, povzema STA.