HRW: Etiopija krvavo nad nasprotnike državnemu zasegu zemlje

Po navedbah HRW je bilo od sredine novembra v Etiopiji ubitih najmanj 75 protestnikov.

Objavljeno
19. december 2015 13.17
ETHIOPIA-PROTESTS/
Mo. B.
Mo. B.

Adis Abeba – Protesti v etiopski pokrajini Oromia so bili po navedbah mednarodne organizacije za človekove pravice Human Rights Watch veliko bolj krvavi, kot je to pripravljena priznati oblast v Adis Abebi. Po njihovih podatkih so policisti in vojaki od sredine novembra ubili najmanj 75 protestnikov in mnoge druge ranili. Oblasti priznavajo le pet smrtnih žrtev.

Proteste je zanetil načrt oblasti o ustvarjanju novih industrijskih območij na obrobju več mest pokrajine Oromia. Tisti študenti, ki so se zbali, da se bo ponovil scenarij iz preteklosti, ko je država v imenu napredka brez soglasja in ustrezne odškodnine preprosto zasegla kmetijska zemljišča, so 12. novembra odšli na ulice manjšega kraja Ginchi.

Protesti so se iz mesteca kmalu razširili drugam po regiji – med drugimi so v krajih Haramaya, Jarso, Walliso in Robe študentom pridružili tudi kmetje.

»Human Rights Watch je pridobil kredibilna poročila, da so pripadniki varnostnih sil v [administrativnih] conah Shewa in Wollega, zahodno od Adis Abebe, v začetku decembra ustrelili več deset protestnikov,« so zapisali v poročilu in nadaljevali: »Več ljudi je pričevalo, da so varnostne sile [tudi] v mestu Walliso, približno 100 kilometrov jugozahodno od Adis Abebe decembra streljale v množico protestnikov in za seboj pustili ceste, polne trupel.«

HRW v poročilu izraža zaskrbljenost nad retoriko oblasti. Ta je namreč »v večini miroljubne protestnike« označila za teroriste. Na ulicah je tako proti demonstrantom ukrepala vojska. Številni so za HRW povedali, da je policija mnoge udeležence protestov aretirala ponoči. »Ne vem, kje so moji prijatelji. Po protestih so izginili. Njihove družine so povedale, da jih je odpeljala policija,« je za HRW dejal neimenovani študent. Ne le HRW tudi druge organizacije so v preteklosti večkrat opozorile, da etiopske oblasti protiteroristično zakonodajo pogostokrat izrabljajo za utišanje disidentov.

Na razmere v Etiopiji so danes opozorili tudi v Washingtonu (njihov odziv po poročanju AFP ni neposredno povezan s poročilom HRW). »ZDA so globoko zaskrbljene nad nedavnimi spopadi v regiji Oromia, v katerih so menda umrli številni protestniki. Etiopsko vlado pozivamo, naj dovoli miroljubne proteste in se zaveže h konstruktivnemu dialogu o legitimnih pomislekih,« so sporočili iz State Departmenta.

Oglasili so se tudi iz britanskega zunanjega ministrstva, kjer so prav tako zaskrbljeni nad krvavim nasiljem. Britanskim državljanom so ob tem odsvetovali potovanja v zahodne in jugozahodne dele regije Oromia.

Po podatkih IMF je Etiopija eno najhitreje rastočih gospodarstev na svetu. Oblasti ustvarjajo nova industrijska območja in pospešeno gradijo nove ceste, železnice in hidroelektrarne. Po poročanju Reutersa so v preteklosti kmetje ostali brez zemlje, ne da bi za to dobili ustrezno odškodnino. V skladu z etiopsko zakonodajo, vsa zemlja namreč pripada državi, tistega, ki jo kupi, se tako obravnaval le kot najemnika, še dodaja Reuters.