HRW vojake Afriške unije obtožuje zlorab žensk v Somaliji

Vojaki so posilili ali spolno zlorabili ženske, ki so se v vojaške baze Afriške unije zatekle po zdravniško pomoč ali vodo.

Objavljeno
08. september 2014 16.49
SOMALIA-UNREST-RAPE-UGANDA-BURUNDI-AFRICANUNION-HRW-FILES
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Mogadiš − Mednarodna organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) v najnovejšem poročilu ugotavlja, da ugandski in burundijski vojaki, ki služijo v enotah Afriške unije v Somaliji, spolno zlorabljajo in izkoriščajo domačinke, piše Slovenska tiskovna agencija.

Vojaki so posilili ali spolno zlorabili ženske, ki so se v vojaške baze Afriške unije v Mogadišu zatekle po zdravniško pomoč ali vodo. Nekateri vojaki so izkoristili ženske in njihovo potrebo po humanitarni pomoči v zameno za spolne odnose, navaja Human Rights Watch po pogovoru z 21 žrtvami in desetinami prič. Ženske in dekleta so vstopile v baze skozi glavna vrata, kar nakazuje, da spolna zloraba ni skrivnost, navaja HRW.

Misija Afriške unije v Somaliji (Amisom) je preiskovala tovrstne obtožbe, nato pa predala izsledke somalski vladi, ki je imenovala preiskovalni odbor, piše STA. »Amisom ostro obsoja kakršno koli obliko zlorab proti somalskim civilistom, prav tako pa bo osebje Amisom v primerih zlorab ustrezno sankcionirano,« je dejal tiskovni predstavnik misije Eloi Yao.

Vojaki Afriške unije so v Somalijo prišli leta 2007. Vladi pomagajo v boju proti skrajni islamski skupini al Šabab, ki je nekoč nadzirala večino južne in osrednje Somalije, vključno z deli Mogadiša. Konec avgusta je somalska vojska napovedala novo vojaško ofenzivo proti islamskim skrajnežem, in sicer z namenom, da zavzame območja, ki so še vedno pod nadzorom al Šababa, še piše STA.