IAEA sklenila preiskavo o preteklih jedrskih dejavnostih Irana

Agencija je s tem odpravila pomembno oviro pri uveljavitvi julija doseženega sporazuma.

Objavljeno
16. december 2015 10.33
IRAN-NUCLEAR/OBAMA-DEAL
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Dunaj − Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je včeraj zaključila dolgoletno preiskavo preteklih prizadevanj Irana za razvoj jedrskega orožja, piše Slovenska tiskovna agencija. S tem je agencija odpravila pomembno oviro pri uveljavitvi julija letos doseženega sporazuma med Teheranom in svetovnimi silami o iranskem jedrskem programu.

V Teheranu so zadovoljni − nad zaključkom preiskave je že izrazil zadovoljstvo iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif. »Ta resolucija presega vprašanje tako imenovanih morebitnih vojaških dimenzij in razveljavlja prejšnjih 12 resolucij sveta guvernerjev IAEA, ki so močno omejevale naš jedrski program,« je dejal. Pri tem je dodal, da so znova dokazali »izključno miroljubno naravo iranskega jedrskega programa«.

Iran je pred tem opozarjal, da če se ta preiskava ne bi zaključila, ne bi izpeljali ključnih delov julijskega dogovora s šestimi silami, ki v zameno za omilitev sankcij od Irana zahteva razgraditev večjega dela njegovega jedrskega programa, dodaja STA.

IAEA nadzoruje iranski jedrski program, inšpekcijski nadzor pa naj bi se v skladu z julijskim dogovorom okrepil. A agencija je dolgo časa želela preiskati očitke, da je Iran do leta 2003 in tudi pozneje poskušal skrivaj razviti jedrsko orožje. Po več letih zastoja je Iran nato julija privolil v sodelovanje z IAEA pri preiskavi teh očitkov, ki jih je vedno zavračal. Inšpektorjem je tako omogočil obiske lokacij in jim ponudil dodatne informacije, piše STA.

IAEA je v končnem poročilu o preteklih jedrskih aktivnostih, ki ga je objavila v začetku meseca, ugotovila, da je Iran v preteklosti vodil usklajen program s ciljem izdelati jedrsko orožje. Ta ugotovitev se nanaša predvsem na obdobje pred letom 2003. Ni pa IAEA našla nobenih znakov, da bi Iran na izdelavi jedrskega orožja delal tudi po letu 2009.

Kljub tem ugotovitvam se je šesterica sil − ZDA, Rusija, Kitajska, Nemčija, Francija in Velika Britanija − odločila, da nadaljujejo uveljavljanje julijskega dogovora. Države poudarjajo, da bo Iran ostal pod budnim očesom IAEA, da bi zagotovili njegovo upoštevanje julijskega dogovora. Prav tako mora IAEA še objaviti širše zaključke, da so vse aktivnosti Irana izključno miroljubne, kar pa bi lahko trajalo še več let, še piše STA.