Imajo Slovenci raje Rusijo kot Nato?

V Gallupovi raziskavi se je Slovenija uvrstila med štiri članice Nata, ki bi v primeru grožnje za pomoč raje zaprosile Moskvo.

Objavljeno
18. februar 2017 17.44
jer/nato
A. M., STA
A. M., STA

Družba Gallup je konec lanskega leta izvedla javnomnenjsko raziskavo, v kateri je prebivalcem 66 držav zastavila vprašanje, katero državo bi najraje imeli na svoji strani v primeru vojaške ogroženosti. Rezultat, ki ga je včeraj objavil Bloomberg, je precej presenetljiv tudi za Slovenijo, ki se je uvrstila med štiri članice zveze Nato, katerih prebivalci bi v primeru vojaške grožnje raje videli, da jim na pomoč priskoči Rusija kakor ZDA ali katera od drugih severnoatlantskih zaveznic. Za rusko pomoč so se poleg Slovencev večinsko izrekli še Bolgari, Grki in Turki.

Prebivalci velike večine »anketiranih« držav so si sicer zaželeli, da bi jim v primeru vojaške krize na pomoč priskočile ZDA, kar kaže, da slednje še vedno uživajo ugled edine ali pa vsaj največje vojaške sile na svetu. Pomoči Združenih držav ali katere druge članice Nata so sicer najbolj naklonjeni prebivalci vseh članic severnoatlantskega zavezništva, razen omenjene četverice.

Med nekoliko presenetljivimi ugotovitvami raziskave je tudi ta, da bi anketirani prebivalci Rusije in Kitajske najraje videli pomoč druge drugi, pa čeprav sta evrazijska in azijska sila v marsikaterem pogledu še vedno prej tekmici kot zaveznici. Za Rusijo so se izrekli še Iranci, prebivalci Iraka in Ukrajine pa so dokaj enakovredno razdeljeni med podpornike ZDA in tiste, ki bolj zaupajo Rusiji.

Gallupovi raziskovalci so še ugotovili, da se prebivalci zahodnoevropskih držav pri iskanju zavezništev v primeru vojaške grožnje vse bolj ozirajo k drugim evropskim državam, je pojasnil podpredsednik družbe WIN/Gallup International Kančo Stojčev. Tako si, denimo, 30 odstotkov Belgijcev sicer še vedno najbolj želi pomoči ZDA, 37 odstotkov pa bi jih raje videlo, da jim na pomoč priskočita Francija (25 odstotkov) ali Britanija (12). Tudi na Švedskem sta se skoraj izenačila deleža tistih, ki si najbolj želijo pomoči ZDA (31 odstotkov), in tistih, ki bi v tej vlogi raje videli Britanijo (29).

Raziskavo so izvedli med oktobrom in decembrom lani, vanjo pa je bilo vključenih okoli tisoč prebivalcev vsake od izbranih 66 držav.