Indija in Francija ostajata zavezani pariškemu sporazumu

Državi sta, kot zatrjujeta njuna voditelja, v boju proti podnebnim spremembam pripravljeni iti še dlje od zastavljenih ciljev.

Objavljeno
03. junij 2017 18.54
France India
A. M.
A. M.

Francoski predsednik Emmanuel Macron in indijski premier Narendra Modi sta se v soboto sestala v Parizu in po srečanju zatrdila, da njuni državi ostajata zvesti podnebnemu dogovoru iz Pariza, kljub nedavnemu odstopu ZDA od sporazuma. Francoski predsednik je to Trumpovo potezo ob tem označil za »napako tako za ZDA kot tudi za ves planet«.

Medtem ko je Modi že med petkovim obiskom v Rusiji zatrdil, da Indija, ki na lestvici največjih svetovnih onesnaževalcev trenutno zaseda nezavidljivo tretje mesto za Kitajsko in ZDA (oziroma četrto, če štejemo Evropsko unijo kot celoto), ostaja odločno zavezana dogovoru iz Pariza, je danes storil še korak naprej in napovedal, da bo Indija za omejitev podnebnih sprememb naredila še več kot od nje zahteva omenjeni sporazum, ki ga je označil za »del naše obveze zaščititi Mater Zemljo«. Podobno je zagotovil tudi novi francoski voditelj.

Macron je po poročanju agencije Reuters ob tem dodal, da bo še pred iztekom letošnjega leta obiskal Indijo in se tam udeležil prvega Mednarodnega solarnega zavezništva, skupne indijsko-francoske iniciative, ki naj bi pripeljala do konkretnih korakov v smeri spodbujanja izkoriščanja sončne energije. Cilj zavezništva je, da bi do leta 2030 povezalo več kot sto držav in zbralo več kot bilijon dolarjev za zagotovitev solarne energije za nekatere najrevnejše predele sveta.

Indija na lestvici največjih svetovnih onesnaževalcev zaseda tretje mesto (oziroma četrto, če štejemo EU kot celoto). Foto: Amit Dave/Reuters

Voditelja Indije in Francije sta se pogovarjala še o varnostnih vprašanjih, še posebej o boju proti terorizmu, in gospodarskem sodelovanju. Trgovina med državama v zadnjih letih raste, tudi na račun indijskega naročila francoskih vojaških letal, Pariz in New Delhi pa se dogovarjata tudi o sodelovanju na področju izkoriščanja jedrske energije.