Indijski premier danes nepričakovano s pakistanskim kolegom

To je Modijev prvi obisk v sosednjem Pakistanu

Objavljeno
25. december 2015 16.10
FRANCE-CLIMATE-WARMING-COP21-SPEECH
S. M., STA
S. M., STA

ndijski premier Narendra Modi se je danes nenapovedano v Pakistanu srečal s pakistanskim kolegom Navazom Šarifom. Le nekaj ur pred tem je presenetljivo novico o obisku sporočil prek Twitterja.

To je Modijev prvi obisk v sosednjem Pakistanu, odkar je bil lani izvoljen na položaj, in prvi obisk kakega premierja Indije po več kot 10 letih.

Državna pakistanska televizija je predvajala posnetke Modijevega prihoda v Pakistan, s pristankom na letališču v Lahoreju, kjer ga je pričakal Šarif v spremstvu ministrov. Šarif je Modija ob prihodu objel, nato pa pospremil do svojega helikopterja, s katerim sta poletela proti premierjevi rezidenci v južnem delu mesta, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah tiskovnega predstavnika v uradu pakistanskega premierja se bosta voditelja pogovarjala o vrsti dvostranskih vprašanj, tudi o sporni himalajski regiji Kašmir.

Modi je v Pakistan pripotoval z obiska v Rusiji, po katerem se je ustavil še v afganistanski prestolnici Kabul, kjer se je sestal z afganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem in nagovoril parlament. V nagovoru je med drugim pozval k tesnemu sodelovanju med Indijo, Pakistanom in sosednjimi državami s ciljem doseči napredek Afganistana, še navaja AFP.

"Veselim se srečanja s premierjem Navazom Šarifom danes popoldne v Lahoreju, kjer se bom ustavil na poti nazaj v New Delhi," je nato zapisal Modi na Twitterju.

S tem je postal prvi indijski premier, ki je obiskal Pakistan od leta 2004. Po poročanju medijev se je Modi pred tem po telefonu pogovarjal s Šarifom in mu čestital ob rojstnem dnevu.

Do obiska prihaja nekaj tednov po pomembnem srečanju visokih diplomatskih predstavnikov obeh držav v Islamabadu, na katerem sta se strani, sicer obe jedrski sili, dogovorili o ponovnem zagonu mirovnih pogovorov na visoki ravni, poroča AFP. Dogovor so opazovalci označili kot pomembno otoplitev v sicer napetih odnosih med državama, ki so se dodatno zaostrili po vrsti obmejnih incidentov v Kašmirju leta 2014.

K otoplitvi odnosov je po poročanju AFP pripomoglo tudi srečanje Šarifa in Modija ob robu podnebne konference v Parizu 30. novembra, ki mu je sledilo srečanje svetovalcev za nacionalno varnost obeh držav v Bangkoku.

Predvideno je sicer bilo, da bo Modi Pakistan obiskal prihodnje leto, kjer bi se udeležil regionalnega vrha.