Indonezijsko letalo strmoglavilo zaradi tehnične in človeške napake

Let QZ8501 družbe AirAsia se je konec decembra tragično končal nad Javanskim morjem. Umrlo je 162 ljudi.

Objavljeno
01. december 2015 15.27
INDONESIA-AIRASIA/
Mo. B.
Mo. B.

Džakarta – Še ne leto dni po strmoglavljenju letala indonezijske družbe AirAsia, s katerim je potovalo 162 potnikov in članov posadke, so preiskovalci objavili končno poročilo. Ugotovili so, da je airbus A320-200 strmoglavil zaradi slabega vzdrževanja, okvare sistema, ki pomaga pri upravljanju s krmilom, in napačnega odziva pilotov.

Odbor za varnost v prometu je v končnem poročilu zapisal, da je sistem štirikrat opozoril na težave s krmiljenjem. Pilota sta ga zato ponovno zagnala, pri tem pa izklopila avtopilota. Tudi zaradi slabe komunikacije in neusklajenega odziva sta izgubila nadzor nad letalom. Preiskovalci so ugotovili, da piloti družbe AirAsia niso deležni usposabljanja za najbolj kritične primere, saj tega ni med priporočili proizvajalca, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Preiskovalci so še ugotovili, da so vzdrževalci vedeli za težave s krmilnim sistemom, saj se je v enem letu pojavila 23-krat. Vsakokrat je pilotom težavo uspelo odpraviti tako, da so sistem ponovno zagnali, a je metoda 28. decembra 2014 nekaj čez šesto uro zjutraj odpovedala.

Namen poročila ni iskanje krivca za nesrečo, ampak je glavni cilj preprečiti podobne nesreče v prihodnosti. Družba AirAsia je po poročanju britanskega BBC od decembra lani sprejela več kot 50 novih varnostnih ukrepov, ukrepali bodo tudi v Airbusu, kjer vsebino poročila še proučujejo.

Z letalom, ki je bilo iz indonezijskega mesta Surabaya namenjeno v Singapur, je potovalo 162 potnikov in članov posadke. Razbitine so po nekaj dneh našli približno 160 kilometrov jugozahodno od kraja Pangkalan Bun na otoku Borneo. Preživelih ni bilo. Šestinpetdeset ljudi še vedno niso našli.

Indonezija – država s hitro rastočim gospodarstvom, kjer se je po pisanju AFP v zadnjih letih povečala potreba po letalskih družbah, te pa zato vse težje najdejo dovolj izurjene pilote – je bila v zadnjem letu priča več smrtonosnim letalskim nesrečam. Junija je na sosesko mesta Medan strmoglavilo vojaško letalo, umrlo je 142 ljudi. Dober mesec pozneje je nad regijo Papua izginilo še letalo s 54 potniki in člani posadke. Pozneje se je izkazalo, da je treščilo v goro, nesreče ni preživel nihče.