Iran: Po nesreči v premogovniku ujetih najmanj 80 rudarjev

Veliko eksplozijo v premogovniku sredi pokrajne Golestan je domnevno povzročil nakopičen metan.

Objavljeno
03. maj 2017 19.30
IRAN-MINE/BLAST
Šp. B., STA
Šp. B., STA
Teheran - V premogovniku na severu Irana je danes odjeknila velika eksplozija. Najmanj 80 rudarjev je ostalo ujetih okoli 1800 metrov globoko pod zemljo. Vzrok eksplozije še ni znan, domnevajo pa, da je eksplodiral ujeti metan, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rudnik Hoš-Bejlag v pokrajini Golestan se je po eksploziji deloma sesedel. Okoli 40 rudarjev je ostalih ujetih v enem traktu rudnika, še okoli 40 pa v drugem delu. Do popoldneva so uspešno iz ruševin rešili le 36 rudarjev, ki so jih prepeljali v bolnišnico v kraju Asaršar, je poročala iranska tiskovna agencija Fars.


Rudnik se je po eksploziji deloma sesedel, zato so doslej uspešno rešili le 36 rudarjev. Foto: Reuters Pictures

V reševalni akciji sodelujejo vse razpoložljive sile v pokrajini, tudi policija in vojska. Reševalci tekmujejo s časom, saj ni jasno, koliko zraka imajo še na voljo ujeti rudarji. Po dosedanjih ugotovitvah naj bi bili ujeti nekje na globini 1800 metrov, medtem ko so se reševalci lahko prebili le do globine 800 metrov, je še poročala agencija Fars.

Vzrok eksplozije zaenkrat še ni znan. Prej so se pojavljala ugibanja, da je eksplodiral nakopičen metan. Do eksplozije pa je prišlo, ko so delavci poskušali zagnati dizelsko lokomotivo znotraj rudnika, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.