Iranci danes izbirajo predsednika

Odločitev za Rohanija bo odločitev za nadaljevanje njegove politike previdnega odpiranja Zahodu.

Objavljeno
19. maj 2017 10.42
IRAN-VOTE-POLITICS
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Iranci danes danes volijo predsednika države. Iran se je v zadnjih štirih letih pod predsednikom Hasanom Rohanijem in po sklenitvi jedrskega sporazuma z velikimi silami previdno odpiral Zahodu. Predsedniške volitve bodo pokazale, ali bo islamska republika nadaljevala po tej poti ali pa bodo konservativni kleriki znova zaprli vrata, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Ena glavnih tem kampanje pred predsedniškimi volitvami je bil dve leti po sklenitvi znova jedrski sporazum, s katerim je Iran omejil svoj jedrski program v zameno za odpravo sankcij. Volivci sicer ne bodo neposredno sodili o dogovoru iz leta 2015, bodo pa odločali o Rohanijevem previdnem odpiranju Zahodu.

Po mnenju političnih analitikov bodo volitve neke vrste referendum za in proti odpiranju države. Poraz 68-letnega reformista Rohanija proti kandidatu skrajnih konservativcev Ebrahimu Raisiju bi trend odpiranja gotovo ustavil in morda celo blokiral uresničevanje jedrskega sporazuma.

Raisi, 56-letni bivši generalni tožilec in vodja najbogatejše verske organizacije v državi Astan Kuds Razavi, nima izkušenj v politiki, a uživa polno podporo vplivne islamske duhovščine.

Zadnje javnomnenjske raziskave Rohaniju napovedujejo okoli 55 odstotkov podpore, bo pa izid odvisen tudi od tega, koliko od dobrih 56 milijonov volilnih upravičencev bo odšlo na volišča. Nizka udeležba bi po mnenju poznavalcev Rohaniju lahko škodila. Poleg sedanjega predsednika Raisija se za položaj potegujeta še reformist Mostafa Hašemataba in konservativec Mostafa Mirsalim.

V Sloveniji živeči Iranci, po ocenah jih je okoli 50, bodo svoj glas lahko oddali na iranskem veleposlaništvu v Ljubljani, in sicer v petek od 8. do 18. ure. Iranski veleposlanik Morteza Darzi Ramandi je za STA povedal, da je za izvedbo predsedniških volitev v Sloveniji vse pripravljeno.

Če danes nobeden od kandidatov ne bo prejel več kot 50 odstotkov glasov, se bosta kandidata z največ podpore pomerila v drugem krogu 26. maja.