Iranska revolucionarna garda našla dele letala

Razbitine so na območju vasi Nogol, ki leži na nadmorski višini 4000 metrov. Okoli razbitin so našli tudi trupla.

Objavljeno
20. februar 2018 11.02
IRAN-AIRPLANE/CRASH
Be. B., STA
Be. B., STA

Teheran - Iranska revolucionarna garda je sporočila, da ji je davi po dveh dneh iskanja vendarle uspelo najti razbitine letala, poročata nemška tiskovna agencija dpa in agencija Reuters. Letalo je v nedeljo s 66 ljudmi na krovu strmoglavilo nad goratim območjem Zagros na jugozahodu Irana.

»Helikopterji revolucionarne garde so davi na gori Dena našli razbitine letala,« je za iransko državno televizijo IRIB dejal tiskovni predstavnik garde Ramezan Šarif. Posnetki s helikopterja prikazujejo razbitine letala v visokem snegu na gori Dena, ki je del gorovja Zagros, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razbitine so na območju vasi Nogol, ki leži na nadmorski višini 4000 metrov. Okoli razbitin je videti tudi trupla, je za IRIB povedal pilot helikopterja. Zaradi strmega terena helikopterji na območju niso mogli pristati. Predstavniki oblasti obenem opozarjajo, da se bo slabo vreme na območje vrnilo že danes.

Poveljnik iranskih kopenskih sil Kjumars Hejdari je v pogovoru za televizijo dejal, da upa, da bodo vojaki po kopnem območje dosegli v dveh urah. »Opremljeni so za nošenje trupel po snegu. Če bo vreme dopuščalo, so pripravljeni tudi za prevoz trupel s helikopterji, vendar so mi povedali, da helikopterji ne morejo pristati na območju,« je pojasnil.

Vrh gore skuša od ponedeljka doseči tudi sto alpinistov. »Številni ljudje so ponoči ostali na gori in ob pomoči lokalnih vodnikov preiskali vse špranje,« je povedal vodja regionalnega kriznega centra Mansur Šišefuruš.

Letalo je strmoglavilo nad goratim območjem Zagros na jugozahodu Irana. Foto: Reuters

25 let staro letalo iranskega prevoznika Aseman Airlines je bilo v nedeljo zjutraj na poti iz Teherana v manjše mesto Jasudž v provinci Isfahan, ko je približno 50 minut po vzletu izginilo z radarjev.

Iskanje letala je bilo izredno zapleteno, saj je letalo strmoglavilo na goratem, težko dostopnem terenu, kjer je bilo povrhu v minulih dneh zelo slabo vreme z močnim sneženjem in silovitim vetrom, zaradi česar med drugim niso mogli vzletati helikopterji.

Najverjetneje so v strmoglavljenju letala umrli vsi ljudje na krovu letala.