Rohani: Iran izbral pot sodelovanja s svetom

Iranskemu predsedniku za ponovno izvolitev prve čestitke iz sveta.

Objavljeno
20. maj 2017 13.18
IRAN-SWITZERLAND-DIPLOMACY
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Iran je izbral pot sodelovanja s svetom in zavrnil ekstremizem, je v odzivu na ponovno izvolitev za predsednika države danes dejal iranski predsednik Hasan Rohani. Kot je še dejal v televizijskem nagovoru, so iranski volivci zelo jasno izrazili svojo voljo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rohani je poudaril, da želijo Iranci živeti v miru in prijateljstvu z ostalim svetom, ne bodo pa pristali na nobene grožnje ali poniževanje. »Naši ljudje so sosednjim državam in celotni regiji sporočili, da pot do zagotavljanja varnosti vodi prek demokracije in ne zanašanja na tuje sile,« je dejal.

Po navedbah AFP je pri tem očitno imel v mislih Savdsko Arabijo, ki velja za nasprotnico Irana, in trenutno gosti ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

EU podpira jedrski sporazum

Iranski predsednik Hasan Rohani iz sveta prejema prve čestitke za ponovno izvolitev. Rohaniju je čestitala visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini, ki je napovedala, da si bo EU še naprej prizadevala za uresničevanje jedrskega sporazuma. Ruski predsednik Vladimir Putin si želi še tesnejšega sodelovanja med državama.

Mogherinijeva je Rohaniju čestitala za prepričljivo zmago, Irance pa pohvalila, ker so se množično udeležili volitev. Na družbenem omrežju Twitter je napovedala, da si bo EU še naprej prizadevala za uresničevanje jedrskega sporazuma z Iranom ter za dvostransko sodelovanje in mir v regiji, poročanje francoske tiskovne agencije AFP navaja STA.

Z jedrskim sporazum iz leta 2015 je sicer Iran omejil svoj jedrski program v zameno za odpravo sankcij. Če bi na petkovih volitvah Rohanija premagal njegov najresnejši tekmec, skrajni konservativec Ebrahim Raisi, bi bilo uresničevanje sporazuma morda celo blokirano.

Čestitke iz Kremlja

Rohaniju je čestital tudi ruski predsednik Vladimir Putin in ob tem pozval k še tesnejšemu povezovanju med Moskvo in Iranom. V telegramu iranskemu predsedniku je Putin izrazil pripravljenost za nadaljevanje skupnih prizadevanj za razvoj rusko-iranskega partnerstva, piše AFP.

Putin je izrazil tudi prepričanje, da bosta Teheran in Moskva nadaljevala s skupnimi prizadevanji za mir in stabilnost na Bližnjem vzhodu in drugod. Putin še pričakuje, da bosta državi uspešno uveljavljali sporazum, ki sta ga voditelja sklenila med Rohanijevim obiskom v Moskvi marca letos.

Tedaj sta se voditelja držav, ki sta se v zadnjem času združili v podpori sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, zavzela predvsem za gospodarsko sodelovanje na področju energetike in industrije.

Tudi predsednik republike Borut Pahor je Rohaniju čestital za ponovno izvolitev. Kot je na Twitterju zapisal predsednik republike, je »lepo imeti prijatelje po svetu. Z veseljem se spominjam najinega srečanja v Teheranu«.

Sirija še naprej z Iranom

Svojemu ključnemu podporniku je danes čestital tudi al Asad, ki se je zavzel za nadaljnje sodelovanje med Damaskom in Teheranom. Čestital mu je za zaupanje, ki mu ga je izrazilo iransko ljudstvo, in s katerim bo lahko še naprej krepil vlogo in pomen Irana. Po njegovih besedah bo Sirija še naprej sodelovala z Iranom v prizadevanju za varnost in stabilnost v obeh državah ter v regiji in svetu.

Iran je namreč skupaj z Rusijo ključni podpornik Asadovega režima in je v Sirijo poslal na tisoče "prostovoljcev", tako Irancev kot šiitov iz Afganistana in Pakistana.

Iranski predsednik Hasan Rohani je bil na petkovih predsedniških volitvah ponovno izvoljen za predsednika države. Za 68-letnega zmernega klerika je glasovalo skoraj 58 odstotkov volivcev, je po poročanju tujih agencij po skoraj vseh preštetih glasovnicah sporočilo iransko notranje ministrstvo.

Dosedanji predsednik je tako zmagal v prvem krogu volitev, ki jih je zaznamovala visoka volilna udeležba. Po podatkih iranskega notranjega ministrstva je bil izvoljen z 22,8 milijona glasovi volivcev, medtem ko je za njegovega najresnejšega tekmeca, kandidata skrajnih konservativcev Ebrahima Raisija glasovalo 15,5 milijona Irancev.

Rohani je tako uradno razglašen za zmagovalca petkovih volitev, za zmago pa mu je čestitala že tudi iranska državna televizija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odpiranje Irana

Po mnenju političnih analitikov so bile predsedniške volitve neke vrste referendum za in proti odpiranju države. Iran se je namreč v preteklih štirih letih pod Rohanijem in po sklenitvi jedrskega sporazuma z velikimi silami previdno odpiral Zahodu.

Islamska republika bo sedaj z Rohanijem najverjetneje nadaljevala to pot, medtem ko bi njegov poraz proti skrajnemu konservativcu Raisiju trend odpiranja gotovo ustavil in morda celo blokiral uresničevanje jedrskega sporazuma.

Poleg sedanjega predsednika in Raisija sta se za položaj potegovala še reformist Mostafa Hašemataba in konservativec Mostafa Mirsalim, ki pa sta bila praktično brez možnosti.

Petkove volitve je zaznamovala množična volilna udeležba, zaradi katere za več ur podaljšali odprtje volišč. Ob dobrih 56 milijonov volilnih upravičencev se jih je volitev udeležilo več kot 40 milijonov.

Za tuja podjetja, tudi slovenska, je to dobra novica. Pod Rohanijem se je Iran namreč začel odpirati tujim investicijam, naložbe povečali francoski proizvajalci avtomobilov, priložnosti so zagrabile energetske družbe, ob iranski obali Perzijskega zaliva pa je zaplula križarka.