Iraški Kurdi bodo septembra odločali o neodvisnosti

Referendum naj bi potekal 25. septembra. V Bagdadu nameram oblasti iraškega Kurdistana nasprotujejo.

Objavljeno
08. junij 2017 17.18
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Iraški Kurdi bodo o neodvisnosti od Iraka glasovali na referendumu, ki bo 25. septembra, je na družbenem omrežju twitter zapisal predstavnik kurdskega predsednika Masuda Barzanija Hemin Havrami. Referendumu pa nasprotujejo v Bagdadu.

»Velika novica. Referendum Kurdistana o neodvisnosti bo 25. 9. 2017,« je tvitnil Havrami in dodal, da bodo volili tudi v regijah Kirkuk, Hangin, Sindžar in Makmor. Barzani se je za datum referenduma odločil skupaj s predstavniki političnih strank.

Iraški Kurdistan, ki so ga ustanovili leta 1992, je sestavljen iz treh provinc. Vodi ga avtonomna regionalna vlada, ščitijo pa ga lastne varnostne sile.

Večina iraških Kurdov podpira idejo o neodvisni državi, zmaga na referendumu pa bi pomenila začetek spornega projekta, ki bo Kurde vodil čez številne notranje in zunanje izzive.

Iraški Kurdi o referendumu razmišljajo že več let, a se zanj do zdaj niso odločili. Regijo so zaznamovali spori med kurdskimi strankami, nekatere so Barzanija obtožile, da je postal avtoritativen. Barzanijevega predsedniškega mandata bi moralo biti konec leta 2013, a so mu ga podaljšali dvakrat.

Ob najavi referenduma je Havrami sporočil, da bodo parlamentarne in predsedniške volitve novembra letos.

Opozicijska stranka Goran je na twitterju pozvala ljudi, naj novembra glasujejo za »svobodo od Barzanija«, podprla pa je referendum in neodvisnost.

Parlamenta iraških Kurdov niso sklicali že več kot 18 mesecev, stranka Goran krivdo za to pripisuje Barzanijevi stranki.

Regionalna vlada je Združene narode obvestila, da za letos načrtuje referendum, čeprav je Bagdad nakazal, da temu nasprotuje. Z idejo referenduma so se strinjale tudi regijske sile.