Iraški parlament potrdil novo vlado

Novi premier je napovedal nadaljevanje vojaških operacij proti oboroženim tolpam in teroristom.

Objavljeno
09. september 2014 10.28
IRAQ-CRISIS/POLITICS
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Bagdad − Iraški parlament je sinoči potrdil vlado Hajderja al Abadija, piše Slovenska tiskovna agencija. Novi premier je napovedal nadaljevanje vojaških operacij proti oboroženim tolpam in teroristom, s čimer je imel po pisanju STA v mislih predvsem pripadnike sunitske milice Islamske države (IS), ki so zavzeli velik del ozemlja v Siriji in Iraku.

Združene države Amerike so oblikovanje nove iraške vlade pozdravile kot prelomnico. Oblikovanje nove vključujoče vlade, ki naj bi zastopala interese vsega iraškega prebivalstva, je bil namreč pogoj za nadaljevanje ameriške vojaške pomoči v boju proti IS, potem ko se je šiitski premier Nuri al Maliki zameril drugim etničnim skupinam v državi, IS pa je izkoristila nezadovoljstvo sunitov za hitro napredovanje v Iraku, piše STA.

Maliki bo imel skupaj z nekdanjim premierom Ajadom Alavijem in nekdanjim predsednikom parlamenta Osamo al Nudžejfijem v novi vladi bolj ali manj ceremonialni položaj so-podpredsednika. Zunanji minister je nekdanji premier Ibrahim al Džafari, Abadi pa je parlament prosil za teden dni časa, da najde ustrezna kandidata za pravosodnega in obrambnega ministra.

Ameriški predsednik Barack Obama je ponoči po telefonu že poklical novega iraškega premiera in mu čestital za sestavo nove vlade. Državni sekretar ZDA John Kerry pa je dejal, da gre za prelomnico, čeprav Abadi še ni predlagal notranjega in obrambnega ministra. ZDA bodo novi vladi pri uresničevanju nacionalnega načrta proti dolgotrajnim političnim in gospodarskim zameram stale ob strani, je napovedal. Pred tem je dejal, da danes odhaja na Bližnji vzhod, kjer bo zbiral podporo za strategijo Obame za boj proti IS, ki jo bo predstavil v sredo.

Na Bližnjem vzhodu bo poskušal ustvariti najširšo koalicijo za boj proti IS, dodaja STA. »Skoraj vsaka država ima svojo vlogo pri odpravi grožnje IS in zla, ki ga predstavlja. Nekatere bodo prispevale vojaško pomoč, druge humanitarno, tretje pa bodo prekinjale finančne tokove za IS in preprečevale prihod tujih bojevnikov v Irak,« je dejal Kerry. Poudaril je še pomen boja proti izkrivljanju ene od velikih miroljubnih svetovnih ver in podpore novi iraški vladi.

Po Kerryjevih besedah sta Saudska Arabija in Kuvajt namenila več sto milijonov dolarjev za humanitarno pomoč, Združeni arabski emirati razbijajo podporne mreže IS, Albanija in Estonija pošiljata iraškim Kurdom vojaško opremo, Kanada vojaške svetovalce, Francija in Velika Britanija sodelujeta z ZDA pri vojaških operacijah proti IS, denar nakazuje tudi Japonska, Avstralija pa sprejema begunce. Arabska liga je sicer v ponedeljek sprejela resolucijo, v kateri poziva k boju proti IS na politični, vojaški in pravosodni ravni, še piše STA.