IS prevzela odgovornost za torkove napade v Tuniziji

Tunizijski premier je po bombnem napadu napovedal stroge ukrepe.

Objavljeno
25. november 2015 17.03
TUNISIA-SECURITY/
V. V., STA
V. V., STA
Tunis - Tunizijski premier Habib Essid je danes sporočil, da bo njegova vlada po torkovem bombnem napadu v Tunisu, v katerem je bilo ubitih 12 telesnih stražarjev predsednika države, striktno izvajala policijsko uro in protiteroristične ukrepe. Odgovornost za napad je danes prevzela skrajna Islamska država.

Napad je izvedel Tunizijec Abou Abdallah al-Tounissi, ki je nosil pas z eksplozivom in se po vstopu v avtobus razstrelil, je zapisal IS v sporočilu, ki je bilo objavljeno na džihadističnih spletnih straneh.

»Namen teroristične organizacije je bil zamajati stabilnost države in napasti predsedstvo,« pa je pred tem dejal premier Essid po seji varnostnega kabineta vlade.

Predsednik Beji Caid Essibsi je v torek po napadu na avtobus, na katerem so bili pripadniki elitne predsedniške straže, razglasil izredne razmere. Uvedel je tudi policijsko uro na širšem območju Tunisa v nočnih urah.

Življenje v prestolnici se medtem danes počasi vrača v običajne tirnice. Glavna ulica v mestu, avenija Habiba Bourguibe je sicer še vedno zaprta za promet, medtem ko je sosednja avenija Mohammeda V., kjer se je zgodil napad, znova odprta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Preiskovalci pregledujejo 13. truplo in poskušajo ugotoviti, ali gre za civilno žrtev ali za samomorilskega napadalca.

Tunizijsko notranje ministrstvo je danes sporočilo, da je bilo v napadu uporabljenih deset kilogramov eksploziva, ki so bili v nahrbtniku ali na telovniku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.