Iskanje ameriške točke preloma

Ameriški predsednik Donald Trump po začetni pretresenosti prevzema besednjak orožarskega lobija.

Objavljeno
23. februar 2018 22.51
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York

New York – Ameriška razprava o nadzoru nad orožjem dober teden po zadnjem šolskem pokolu drsi v boj desnice, ki jo usmerja lobistična orožarska zveza, in brezplodna prizadevanja levice. Le da morajo prvi tokrat računati na moralno moč jeznih dijakov in organiziran odpor.

Donald Trump se je na oblast zavihtel s 30 milijonov dolarjev vredno podporo nacionalne strelske zveze (NRA), lobistične organizacije, ki je v zadnjega pol stoletja vprašanje o pravici do orožja spremenila v eno ključnih volilnih tem. Toda predsednik, ki je znan po svojem hitrem spreminjanju stališč, je bil menda po obisku ranjenih srednješolcev iz Parklanda pretresen, pogled na hude rane, ki jih je povzročila polavtomatska puška AR-15, naj bi nekoliko razrahljal njegovo brezmejno podporo NRA. Gotovo ni prezrl niti jeze ameriških srednješolcev, ki so jo spodbudili zelo zreli in odlično ubesedeni javni nastopi preživelih dijakov iz Parklanda. Na nastopu na vsakoletnem zborovanju konservativnih političnih aktivistov in politikov (CPAC) pa je spet zvenel kot politik, ki ga ima v žepu NRA, njegovi stavki so bili zelo podobni tistim, ki jih je dan prej istemu občinstvu namenil Wayne LaPierre, šef NRA.

Četrtkov govor lobista je bilo nizanje skrajnih stališč, pomešano z novim političnim populizmom. Po njegovih besedah »politične elite« – najbolj zlorabljen in obrabljen izraz zadnjih let – poskušajo tragedijo izrabiti kot krinko, s katero bodo Američanom pobrale orožje, nato pa ukinili njihove državljanke pravice. Nato je dejal, da bo NRA ščitila vse, ne samo drugi amandma k ustavi, ki naj bi zagotavljal pravico do orožja. Napadel je univerze, ker naj bi »širile socialistično revolucijo«, ameriško levico, ker po vzoru »evropskih socialistov« poskuša zatreti osebne svoboščine, v napadih na medije in zvezno policijo pa je zvenel podobno nevarno kot Trump. LaPierre se je nato umaknil iz javnosti, njegovo delo pa nadaljuje aktivistka Dana Loesch, ki s kameram prijaznim obrazom in hladnokrvnim nastopom širi sporočilo NRA ter trdi, da »imajo mediji radi množična streljanja«, ker krepijo gledanost.

Oboroženi učitelji

Tako LaPierre kot Trump poudarjata, da je rešitev za ameriško krizo šolskih pobojev oborožitev učiteljev, kar je sprožilo jezne odzive mnogih od njih. »Sem učiteljica. Oborožite me. Oborožite me z denarjem za polno zaposlenega psihologa na šoli, oborožite z denarjem za obvezne šolske svetovalce. Oborožite me z denarjem za manjše razrede, da bom bolje spoznala vsakega od mojih 160 učencev in njihove družine. Oborožite nas s tem, kar potrebujemo,« je učiteljica Heidi Bowman sporočila Beli hiši.


Instagram @MISSJOHNSTONSJOURNEY/Reuters

Trump je sicer dejal, da bi morali šolam res nameniti več denarja, toda kot nagrado učiteljem, ki se bodo pripravljeni oborožiti. Predsednik vztrajno ponavlja zamisel NRA, kljub opozorilom številnih strokovnjakov, da se samo vrhunsko izurjeni ljudje znajo ustrezno odzvati v tako stresnem položaju, kot je strelski napad. To po svoje dokazuje tudi primer šerifovega namestnika iz Parklanda, zadolženega za varnost srednje šole, ki je ob napadu poiskal kritje pred vhodom in ni odšel v notranjost ter poskušal ustaviti napadalca.

To je le ena od številnih policijskih napak, ki so povzročile smrt 17 ljudi. Toda kot je včeraj poudaril Alfonso Calderon, eden od glasnih preživelih dijakov, to ne sme odvrniti pozornosti od osrednje težave družbe, zelo lahkega dostopa do orožja. Calderon naj bi se prihodnji teden s sošolci vrnil v učilnice, toda po njegovih besedah je to prezgodaj, »tako nas hočejo le utišati«. Številni komentatorji ugotavljajo, da je tokratni upor drugačen od navadnega ogorčenja, kot smo mu bili priča po vseh ameriških šolskih pobojih. Ne samo zaradi dijakov, od tragedije v Newtownu, kjer je umrlo dvajset otrok, se je močno okrepilo in organiziralo tudi protiorožarsko gibanje. Pridružili so se jim številni izkušeni politični operativci, svoj vpliv pa širijo v zvezne države osrednjih ZDA z najbolj zakoreninjeno kulturo orožja in podporo NRA. Prihodnji tedni bodo pokazali, ali so v najbolj do zob oboroženi državi na svetu končno dosegli točko preloma in bodo politiki sposobni tudi ukrepati.